Eveniment

Guvernul a început să împartă funcţiile plătite cu mii de euro din consiliile de administraţie

Dragoş Pîslaru, consilier al premierului Dacian Cioloş. Fotograf: Silviu Matei

Dragoş Pîslaru, consilier al premierului Dacian Cioloş. Fotograf: Silviu Matei

Autor: Iulian Anghel

03.03.2016, 00:06 1227

Guvernul a aprobat ieri numirea unor consilier şi a unor secretari de stat în poziţii în consilii de administraţie remunerate cu mii de euro lunar, indemnizaţii care nu sunt însă publice, ci „potrivit fişei fiscale“, pe care oamenii de rând nu o pot vedea.

Dragoş Pîslaru, consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, a fost numit membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare SA, iar Paul Gheor­ghiu, director cabinet prim-ministru, cu rang de secretar de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, a fost nu­mit membru al consiliului de admi­nistraţie al Fondului Naţional de Ga­rantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii SA-IFN.

Sunt probabil unele dintre cele mai bine plătite funcţii în stat, dar indem­nizaţiile de felul acesta nu sunt publice. Carmen Radu, preşedintele directo­ratului Fondului Român de Contra­garantare, nu-şi declară, în declaraţia de avere, veniturile primite în această calitate, ci consemnează doar că ele sunt „conform fişei fiscale“.

Ştim însă că sumele plătite sunt de ordinul a mii de euro lunar. Fondul de Contragarantare s-a aflat, de pildă, în anii trecuţi în mijlocul mai multor scandaluri după ce Curtea Conturi şi apoi corpul de control al guvernului a acuzat plăţi de indemnizaţii umflate pentru membrii consiliului de supra­veghere al Fondului. În 2014, Cristian Socol, fost consilier al premierului Victor Ponta, ajuns inte­rimar preşedinte al directoratului Fon­dului, anunţa că a redus indemnizaţiile directoratului de la 15.000-17.000 de euro pe membru în 2012 la 5.500 euro. Dar, public, nu se ştie cât sunt ele.

Pe agenda guvernul s-au aflat ieri mai multe memorandumuri privind numirea unor secretari de stat şi consilieri ai prim-ministrului în funcţii de membri ai unor consilii de admi­nistraţie, la exact o săptămână după ce ministrul energiei Costin Borc critica această practică.

Între alţii, Vlad Vasiliu, secretar de stat la Ministerul Economiei, a ajuns în Consiliul de Administraţie al GDF Suez Energy România SA. Cu exact o săptămână în urmă, şeful său, ministrul Borc, condamna în termeni lipsiţi de echivoc astfel de numiri, socotind că ele reprezintă un conflict de interese „extraordinar“ întrucât „directorii din Ministerul Economiei care fac parte din consiliul de administraţie al unor companii de stat nu înţeleg câteodată pe cine reprezintă, ministerul sau socie­tatea“. Mai mult, spunea ministrul, se creează o dependenţă faţă de veniturile mari pe care le obţin respectivii din acele mandate.

 

Numiri în CA

♦ Dragoş Pîslaru, consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare SA.

♦ Paul Gheorghiu, director cabinet prim-ministru, cu rang de secretar de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, a fost numit în calitate de membru al consiliului de administraţie al Fondului Naţional de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A-IFN.

♦ Florin Tunaru, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare SA.

♦ Bogdan Puşcaş, preşedinte cu rang de secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare SA.

♦  Daniel Diaconescu, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost menţinut în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Loteria Română -S.A

♦ Aristotel Marius Jude, secretar de stat la Ministerul Energiei, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Romgaz Mediaş.

♦ Vlad Vasiliu, secretar de stat la Ministerul Economiei, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al GDF Suez Energy România SA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO