Eveniment

Guvernul a luat decizia politica sa aloce 10 mld. euro pentru investitii in infrastructura

29.01.2009, 18:45 43

Guvernul a luat decizia politica, in sedinta de ieri, de a aloca pentru investitii o suma reprezentand echivalentul a 20% din cheltuielile bugetare programate in acest an, in principal pentru infrastructura, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Executivul nu a luat nicio decizie in privinta cifrelor pentru bugetul pe acest an, in sedinta de ieri fiind discutate numai liniile politice.
In discutiile care au avut loc in ultimele zile cu partenerii sociali, cheltuielile bugetare programate in acest an au fost estimate la 200 de miliarde de lei, ceea ce ar insemna ca pentru infrastructura ar putea fi alocate 40 de miliarde de lei (circa 10 miliarde de euro)
Premierul Emil Boc a afirmat in ultimele zile ca Executivul incearca sa aloce 20% din cheltuieli pentru investitii care sa genereze locuri de munca si crestere economica pentru iesirea din criza.
"Evident ca exista dificultati si in a imparti aceste 10 miliarde de euro, cat reprezinta 20% din buget pentru investitii. Vrem sa dam (banii - n.r.) in acele sectoare care sa genereze resurse economice si locuri de munca, pentru ca Romania sa poata merge mai departe", a spus Boc la finalul discutiilor de miercuri cu sindicatele si patronatele.
Premierul a asigurat ca proiectul de buget va fi din nou discutat cu partenerii sociali inainte sa fie trimis Parlamentului.
In sedinta de ieri a Executivului, bugetul Ministerului Educatiei a fost stabilit la 6% din PIB. Surse politice au declarat anterior pentru Mediafax ca bugetul Ministerului Educatiei pe 2009 va fi mai mare de 5% din PIB, insa nu este sigur ca se va ajunge la nivelul de 6% din PIB prevazut de lege, masura convenita, miercuri noaptea, de liderii coalitiei reuniti la Palatul Victoria. Initial, Guvernul luase in calcul o alocare de 4% din PIB pentru Educatie. Sursele citate au mentionat ca profesorii vor beneficia in 2009 si de sporuri salariale, dar acestea vor fi, insa, conditionate de reforma in sistem si performanta profesionala.
Liderii coalitiei au mai decis ca facturile in valoare de 1.200 de miliarde de lei de la Mininsterul Educatiei din 2008 si neachitate nu vor fi platite din bugetul institutiei pe 2009, urmand a fi incluse in deficitul bugetar pe 2008. Prin aceasta masura s-a creat posibilitatea ca bugetul Educatiei pe anul 2009 sa nu fie afectat de plata acestora.
 
Pensiile si salariile cresc cu 5%, dar in transe
Pensionarii din sistemul public vor primi in 2009 o crestere de 5% a pensiilor, in doua transe, de 3% in aprilie si 2% in octombrie, ceea ce duce la cresterea punctului de pensie la 42 - 45% din salariul mediu brut, potrivit discutiilor din coalitie. Potrivit unor surse politice, se va ajunge la o pensie minima de 300 de lei, in luna aprilie, si de 400 de lei, in octombrie. Ministrul muncii Marian Sarbu s-a referit de mai multe ori la necesitatea existentei unei pensii minime garantate de 350 de lei. In ceea ce priveste salariile in sectorul bugetar, acestea ar putea fi majorate in acest an cu aproximativ 5%, in mai multe etape, varianta discutata in sedinta de miercuri seara a liderilor coalitiei. Cresteri diferite de salarii ar putea fi insa aplicate in sistemul de invatamant, in principal pentru cadrele didactice cu venituri reduse, au aratat sursele citate. Mediafax
 
Accizele la tutun si alcool, majorate in avans
Acciza la tutun ar urma sa fie majorata in perioada urmatoare la nivelul la care, conform calendarului convenit de Romania cu Comisia Europeana, trebuia ridicata pana in 2010, au declarat ieri surse guvernamentale. Varianta de crestere a accizelor pentru combustibil si gaze, nu este luata in calcul, au mai spus sursele citate de Mediafax. "Inca de anul trecut, de la 1 iulie, s-a atins nivelul de 50 de euro pe mia de tigarete, convenit cu UE pentru iulie 2009", a declarat pentru Gilda Lazar, directorul corporate affairs al JTI Romania. Ea a adaugat ca, potrivit Codului fiscal in vigoare, acciza urmeaza sa creasca la 1 iulie cu circa 25%, de la 50 la 61,2 euro pe mia de tigarete. "Astfel, in 2009, fata de 2008, estimam cresteri de preturi de circa 30% din cauza accizei", a mai spus oficialul JTI. Roxana Grigorean
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO