Eveniment

Guvernul analizează eliminarea până în februarie a plăţii CASS de către cei fără venituri

Guvernul analizează eliminarea până în februarie a...

Autor: Alice Draghici

07.01.2016, 00:04 175

"Guvernul ia în calcul modificări mai multe legate de Codul Fiscal la capitolul contribuţii sociale. (...) Nu soliciţi contribuţii unei persoane care nu are venituri. Alta ţine de cum soliciţi contribuţiile de sănătate persoanelor care au venituri ocazionale mult mai mici decât salariul minim. (...) Ceea ce vom încerca în perioada imediat următoare este să clarificăm acest caracter de obligativitate al contribuţiei, aşa încât să nu fim în situaţia în care persoane care într-adevăr sunt fără venituri să încalce principiul justei aşezări a sarcinii fiscale", a declarat Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Vom face până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât şi constituţional, pentru că şi din punct de vedere
constituţional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei aşezări a sarcinii fiscale. (...) Costurile de implementare, aşa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, aşa încât se pune la modul seriosîntrebarea dacă se susţine din acest punct de vedere articolul", a precizat Suciu.

Precizarea vine după ce secretareul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş declara recent că este inadmisibil ca trei milioane de români, persoane "fantomă", nu există din punct de vedere fiscal. Potrivit Codului Fiscal, din 2016, aceste persoane urmau să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună - , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând şi până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO