♦ Prognozele de creştere de 3% şi peste au fost spulberate de creşterea economică de sub 1% din prima jumătate a anului ♦ Fitch Ratings este singura instituţie cu o prognoză mai aproape de cea a guvernului: +2,5%, în vreme ce BERD vede o creştere de numai 1,4%.
3% şi peste erau prognozele de la începutul anului pentru economia României, când toate instituţiile vedea o accelerare faţă de avansul de numai 2% din 2023. Fondurile europene, investiţiile declanşate de acestea, scăderea inflaţiei şi dobânzilor, precum şi creşterile salariale ar fi urmat să susţină această creştere.
Inflaţia a scăzut mai repede decât aşteptările, dobânzile merg în jos, chiar dacă lent, iar fondurile europene au intrat, chiar dacă mai puţine şi mai încet decât anul trecut. Salariile au crescut, de asemenea, iar consumul a crescut. Însă partenerii comerciali ai României, în special zona euro cu Germania, sunt în buza recesiunii, iar asta a mai dat o lovitură industriei României, care deja şchiopăta de cinci ani. Consumul a crescut ca în anii de boom, doar că vânzările s-au dus în importuri, pentru că producţia locală nu a făcut faţă.
Astfel, creşterile salariale şi investiţiile publice nu au ajutat economia: consumul s-a dus în creşterea economică din alte ţări, iar exportul net - aşa cum remarcă toţi analiştii financiari - a tras în jos economia. Un alt segment care a mers mult sub evoluţia din anii anteriori este IT-ul, când cererea globală a scăzut drastic după explozia din pandemie, iar producţia locală de software a încetinit, trasă în jos de valul venit din SUA.