Eveniment

Guvernul Boc 3 trece la restructurarea 2

14.04.2010, 23:07 200

Premierul Emil Boc a amanat ieri, inca o data, o discutiedecisiva despre restructurarea institutiilor din subordineaministerelor.

Ministrii au mai primit ragaz inca trei saptamani pentru a venicu planuri de restructurare, dupa ce, cu putin inainte de Paste,acestia obtinusera doua saptamani pentru a veni cu planuri dereorganizare.

Guvernul a abordat ieri aceasta problema dupa ce luni searapresedintele Traian Basescu acuzase Executivul ca nu reducecheltuielile publice, iar disponibilizarile anuntate nu se vad instatistici.

Cel putin trei dintre ministri nici nu mai vor sa auda derestructurari - este vorba despre ministrul transporturilor, RaduBerceanu, ministrul sanatatii, Atilla Cseke si ministrul educatiei,Daniel Funeriu. Acestia considera ca in domeniul lor restructurareas-a facut, spun surse guvernamentale.

A trecut mai bine de un an de cand Guvernul Boc 1 anuntarestructurari severe pentru a ajusta cheltuielile guvernamentale larealitatea dura a economiei. Acum sase luni, prin Legea 329/2009Guvernul, a decis restructurarea unor agentii.

Mai precis, Emil Boc spunea ca prin aceasta lege a desfiintat112 agentii, dar realitatea Legii 329 arata ca desfiintate au fostdoar 53 de agentii.

Premierul a afirmat in mai multe randuri ca acum urmeaza o adoua etapa a restructurarii personalului si a ajustariicheltuielilor publice. Insa nu este clar cum va fi facuta aceastade vreme ce nimeni din Guvern nu stie care a fost rezultatul primeirestructurari.

De fapt, la nivelul Executivului nu exista nicio statistica caresa indice numarul de posturi eliminate din agentii si nici numarulde disponibilizari, dupa cum a recunoscut recent ministrul munciiMihai Seitan.

Seitan a declarat marti la Realitatea FM ca nu a fost stabilitun numar de oameni care sa fie concediati in acest al doilea val alrestructurarii, ci doar ca prin legea bugetului au fost stabilitebugete de salarii care trebuie respectate de fiecare minister inparte. Or, daca asa stau lucrurile, Guvernul ar trebui sa explicede nu poate tine in frau cheltuielile care au crescut cu 3% inprimele luni ale anului, in vreme ce veniturile au scazut cu2%.

Cert este ca ieri premierul le-a mai dat ragaz ministrilor saiinca trei saptamani pentru a prezenta planul de restructurare ainstitutiilor din subordinea ministerelor.

In acest interval, Guvernul va astepta si avizul FonduluiMonetar International asupra standardelor de cost in administratie- o lege prin care ar urma sa se restranga cheltuielile, intrealtele si prin restructurari mai cu seama din invatamant siadministratie locala.

In negocierile cu FMI pentru acordarea transelor a treia si apatra de imprumut, Executivul de la Bucuresti a promis ca anulacesta va reduce cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prindisponibilizari in sectorul public.

Ministrul dezvoltarii Elena Udrea a anuntat ieri ca Guvernul astabilit standarde de costuri orientative pentru 15 tipuri deinvestitii finantate din fonduri publice, ca urmare a faptului camulte dintre lucrarile contractate de autoritatile publice au fostsupraevaluate sau subevaluate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO