Eveniment

Guvernul Boc a atras în 2011 investiţii străine de doar 1 miliard de euro. Dezastru în august: doar 20 milioane de euro în plus

Guvernul Boc a atras în 2011 investiţii străine de doar 1 miliard de euro. Dezastru în august: doar 20 milioane de euro în plus

Premierul Emil Boc şi guvernul pe care-l conduce au atras investiţii străine de doar 1 mld. euro în opt luni, mai puţin decât în anii când economia se zbătea în recesiune.

Autor: Mihaela Claudia Medrega

14.10.2011, 00:07 227

Investiţiile străine s-au prăbuşit în august cu 80% faţă de aceeaşi lună din 2010, intrările fiind de doar 20 mil. euro, minim ce nu a fost atins nici pe parcursul anului trecut sau în 2009, când România se zbătea încă în recesiune.

În ciuda revenirii economiei pe creştere, România nu a reuşit să devină atractivă pentru străini, investiţiile externe totalizând în primele opt luni doar 1,1 mld. euro, conform cifrelor BNR.

"În mod clar activitatea investiţională în România a încetinit semnificativ şi ca urmare a creşterii aversiunii faţă de risc la nivel internaţional. Dacă nu ne facem temele, vom avea mari probleme. Bătălia pentru investiţii străine devine foarte dură. Nu se va mai repeta situaţia de dinainte de criză cu fluxuri de capital ieftine şi foarte abundente. Decidenţii trebuie să acţioneze", a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Pentru a avea creştere economică, România rămâne dependentă de finanţările externe, în condiţiile în care nivelul de economisire internă este redus. Astfel, este absolut necesar să atragem investiţii, în principal care să creeze valoare adăugată mare. Dacă nu vom reuşi, o problemă importantă va fi finanţarea deficitului extern.

România are nevoie de intrări de capitaluri care să genereze cât mai puţină datorie externă sau chiar deloc, iar soluţia ar fi atragerea fondurilor de la UE, ce stimulează şi creşterea economică, crede Dumitru.

Iar îmbunătăţirea calităţii infrastructurii nu mai poate să fie amânată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO