Eveniment

Guvernul Boc bate în cuie bugetul pe 2012. Ultima privire pe cel mai dificil act normativ

Guvernul Boc bate în cuie bugetul pe 2012. Ultima privire pe cel mai dificil act normativ

Autor: Iulian Anghel

25.11.2011, 00:08 786

Guvernul urmează să adopte astăzi într-o şedinţă spe­cia­lă pro­iec­tul legii bugetului pen­tru 2012 - unul dintre cele mai dificile acte nor­ma­tive pe care le-a avut pe masă până acum, având în vedere că România tre­buie să se aştepte şi să fie pregătită pentru reinstalarea recesiunii în Europa, un aspect care ar putea lovi în creşterea eco­no­mică şi, deci, va pune mari probleme finanţării deficitului bugetar.

Economia a crescut peste aşteptări în trimestrul al treilea al lui 2011 - cu 4,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar nu există semnale că această creştere datorată, în primul rând, agricul­tu­rii se poate menţine. Creşterea econo­mică pe care mizează Guvernul în 2012 este în intervalul 1,8 - 2,3%. Însă alte insti­tu­ţii sunt mai pesimiste, de pildă Raif­fei­sen Bank a scăzut ieri estimarea de creş­tere economică a României de la 1,8% la 0,5% în 2012.

Guvernul mizează în proiectul de bu­get pe creşterea veniturilor cu 7% faţă de nivelul de după prima rectificare din 2011.

Bugetul general consolidat pentru 2012 este construit pe venituri totale de 195,3 mld. lei şi cheltuieli totale de 206,5 mld. lei. Deficitul nominal ar urma să fie de 11,2 mld. lei, reprezentând 1,9% din PIB pe metodologia cash şi sub 3% pe ESA.

Pe fondul agravării crizei datoriilor suverane, în întreaga Europă domneşte în­gri­jo­rarea şi acesta este contextul în care Guvernul a construit bugetul din 2012 pe un deficit bugetar de 1,9%, faţă de 4,4% din PIB în 2011. Dar creşterea economică, drept urmare şi veniturile pentru care Gu­vernul estimează un plus de 7%, pot fi puse în pericol de reîntoarcerea cu furie a cri­zei. Problema care se ridică cu acuitate este, prin urmare, cea a reducerii cheltu­ie­lilor, astfel încât finanţarea deficitului sta­bilit de 1,9% din PIB să nu fie pusă în pericol.

Menţinerea în ţinta de deficit trebuie să rămână obiectivul major al Guvernului întrucât costul finanţării depinde în mod fatal de acest lucru.

În condiţiile în care toate estimările macroeconomice din ulti­mii trei ani au fost suprarealiste, o privire luci­dă asupra propriilor forţe ale eco­nomiei este ancora care poate menţine relativa încredere a investitorilor.

Guvernul se va vedea pus în situaţia de a continua redimensionarea aparatului de stat pentru că ceea ce s-a făcut până acum s-ar putea dovedi, cât de curând, prea puţin.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri că procesul de reducere a numărului de bugetari va continua, România urmând să aibă, la finalul lui 2012, 1,1 milioane de bugetari. În ultimii doi ani din sistem au dis­părut 180.000 de posturi bugetate (con­ce­dieri, pensionări), în prezent existând 1,2 milioane de bugetari.

În căutare de bani, din ce în ce mai rari şi mai scumpi, Guvernul mizează pe majorarea absorbţiei fondurilor europene nerambursabile. Băsescu a făcut ieri o estimare destul de generoasă, vorbind despre absorbţia a şase miliarde de euro - asta în condiţiile în care, de la aderarea la UE până în prezent, România a absorbit doar 700 mil euro. Chiar şi noul ministru al afacerilor europene, Leonard Orban, a vorbit la instalarea în funcţie, în urmă cu două luni, despre o absorbţie de 4 mld. euro în 2012, ceea ce ar însemna oricum o sumă foarte mare.

Proiectul legii bugetului urmează să fie trimis luni Parlamentului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO