Eveniment

Guvernul Boc pariaza pe accize si pe TVA

01.02.2009, 20:30 27

 

Dupa mai mult de o luna de discutii legate de buget si planul masurilor anticriza, Guvernul a reusit la sfarsitul saptamanii trecute sa adopte o forma finala a acestora. Insa seria intalnirilor nu s-a terminat, bugetul urmand sa mai fie discutat o data astazi cu partenerii sociali, pentru ca numai ulterior sa fie transmis Parlamentului spre aprobare.
Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand bugetul de stat nu a fost aprobat la timp, antrenand lipsa unor repere privind evolutia taxelor, dar si a investitiilor publice, ceea ce a determinat companiile sa recurga la revizuiri succesive ale bugetelor proprii.
Prima varianta a bugetului pentru acest an a fost aprobata de fostul guvern la sfarsitul lunii octombrie, dar actualul Executiv a retras proiectul din Parlament.
Bugetul se fundamenteaza pe o crestere economica de 2,5%, la 144 mld. euro, un deficit bugetar de 2%, o inflatie de 5% si un curs de 4 lei/euro, cifre complet schimbate fata de indicatorii pe care a fost stabilit bugetul aprobat de fostul guvern, in contextul deteriorarii perspectivelor economice sub impactul crizei internationale.
La nivelul bugetului general consolidat, cheltuielile sunt estimate pentru acest an la un total de 205,5 mld. lei (echivalent a 51,3 mld. euro), reprezentand 35,5% din PIB. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea spune ca nivelul veniturilor la bugetul general consolidat va creste, ca urmare a "masurilor de revenire la nivelul contributiilor din 2008 si a accelerarii calendarului de accizare".
Analistii sunt insa sceptici cu privire la realizarea cifrelor incluse in buget.
"Desi proiectul de buget este foarte ambitios in termeni de taiere a unor cheltuieli publice, amanare a unor majorari salariale si suspendare de bonusuri in sectorul public, noi vedem plafonul deficitului bugetar la 5% din PIB, fata de tinta Guvernului de 2%. Principala problema in 2009 este legata de veniturile bugetare, care ar putea scadea puternic pe fondul incetinirii economiei", comenteaza Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO