„Discuţiile dintre cei doi premieri Marcel Ciolacu şi Beniamin Netanyahu au arătat potenţialul relaţiilor comerciale dintre cele două ţări. Împreună cu Nir Barkat, ministrul economiei şi industriei, am stabilit modalităţi precise prin care putem creşte rapid nivelul schimburilor comerciale“, spune ministrul român al economiei Radu Oprea care, la sfârşitul săptămânii trecute, a făcut parte din delegaţia condusă de premierul Marcel Ciolacu într-o vizită în Israel.
Deşi o ţară relativ apropiată şi bogată, Israelul nu este o destinaţie a exporturilor româneşti. PIB-ul Israelului, în 2023, a fost, potrivit Băncii Mondiale, de 510 miliarde de dolari, iar al României de 351 de miliarde de dolari. Dar schimburile comerciale între cele două ţări au fost nesemnificative. Din exportul de 93 mld. euro, cât a avut România în 2023, doar 403 milioane de euro au mers spre Israel, potrivit buletinului statistic de comerţ internaţional pentru decembrie 2023, al INS. Potrivit aceluiaşi document, importurile din această ţară au fost de 358 de milioane de euro. Aşadar, un volum al schimburilor comerciale de sub un miliard de euro.
De anul viitor, lucrurile se vor schimba însă, spune ministrul român al economiei.
„Am identificat două direcţii prioritare: industria de apărare şi produsele agroalimentare, în cazul industriei de apărare existând interes din partea companiilor din Israel să investească şi să transfere tehnologie în România, iar în cel al produselor agroalimentare existând interesul de a importa în Israel.“
Potrivit ministrului, Israelul va îndepărta barierele pe care le ridica în faţa exporturilor româneşti.
„Vestea bună pentru companiile româneşti care doresc să exporte în Israel este că vor fi îndepărtate barierele din calea comerţului reprezentate de conformarea la standardele israeliene. Orice produs fabricat în Uniunea Europeană va putea fi comercializat în Israel.“
„În afara celor două domenii prioritare unde vor fi organizate misiuni economice, prin care companiile din Israel vor vizita România în perioada imediat următoare, septembrie-noiembrie, am identificat domeniile cu potenţial rapid de creştere: IT/cyber security, turism, dar şi comunicaţii şi tehnolgia informaţiior, cu un accent pe colaborarea între Start Up-urile în tehnologie, inclusiv în cercetare-dezvoltare de produse noi“, mai spune ministrul economiei.
Războiul dintre Israel şi Hamas îngreunează însă nu doar călătoriile, ci şi schimburile comerciale. În virtutea vechilor relaţii dintre regimul comunist român şi statul palestinian, România crede că poate pune şi ea o vorbă bună, ba ici ba colo, pentru încheierea unui armistiţiu. Cel puţini doi români se află în captivitatea Hamas în urma atacului din octombrie trecut asupra Isrelului când peste 1.000 de oameni au fost luaţi ostatici de gruparea teroristă palestiniană.