Eveniment

Guvernul Cîţu a scăpat de retrogradare: Agenţia de rating Standard and Poor’s a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la negativ la stabil în urma stopării creşterii pensiilor şi a stabilizării bugetului

Guvernul Cîţu a scăpat de retrogradare: Agenţia de...

Autor: Răzvan Botea

16.04.2021, 23:26 1207

Agenţia americană de rating Standard and Poor’s a îmbunătăţit vineri seară perspectiva de rating a României de la negative la stabil, ceea ce reprezintă un pas înainte pentru guvernul Cîţu, în încercarea de a stabiliza finanţele publice ale României, care s-au înrăutăţit după criza Covid-19.

S&P spune că stoparea creşterii pensiilor , reducerea deficitului bugetar şi perspectiva unei stabilizări a datoriei publice la 50% în PIB până în 2023 sunt principalele motive pentru care a îmbunătăţit perspectiva de rating.

De precizat că S&P nu a îmbunătăţit ratingul României, ci perspectiva (Outlook – n. red.)

„În opinia noastră, decizia guvernului de a retrage legislaţia anterioară costisitoare privind pensiile va fi cheia pentru atingerea stabilităţii bugetare şi evaluăm agenda sa de consolidare pe termen mediu ca fiind credibilă”, spun cei de la Standard and Poor’s.

De asemenea, agenţia de rating vede o creştere economică de 5% pentru România în acest an şi o revenire a economiei la nivelul din 2019 în 2021. Iniţial, S&P prognoza o cădere economică de 5,2% în România în 2020.

„După contracţia modestă de 3,9% în 2020, ne aşteptăm ca economia României să revină cu o creştere solidă de 5% în acest an, pe baza investiţiilor finanţate de UE şi a revenirii cererii interne.”

România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandată investiţiilor. Perspectiva însă, s-a schimbat după doi ani, de la negativ la stabil.

„Perspectivele stabile indică faptul că privim agenda de consolidare fiscală a guvernului ca fiind credibilă şi anticipăm că finanţele publice şi externe ale României se vor stabiliza în următorii doi ani. În opinia noastră, riscurile legate de deficitele gemene încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva de implementare considerabilă a fondurilor UE, de ambiţiile de reformă declarate de guvern şi de revenirea la creşterea economică. Estimăm că creşterea PIB-ului va fi în medie de 5% în 2021-2022.”

S&P vorbeşte în raport şi de scenariul în care ar putea să crească ratingul de ţară al României:

„Am putea creşte ratingurile dacă reformele ar consolida politicile instituţionale ale României, oferindu-i un cadru fiscal mai robust şi limitând potenţialul unei inversări costisitoare a politicilor. În afară de a face fiscalitatea României mai previzibilă, aceste reforme ar revitaliza probabil interesul investitorilor străini în economia reală a României şi ar aduce astfel poziţia externă a ţării într-o postură mai puţin fragilă.”

S&P estimează că deficitul bugetar va fi de 7% din PIB în 2021 şi va ajunge la 3% în 2024, în ţinta asumată faţă de Comisia Europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO