Eveniment

Guvernul Ciucă dă înapoi: nu va mai scădea plafonul de impozitare pentru microîntreprinderi

Guvernul Ciucă dă înapoi: nu va mai scădea plafonul...

Autor: Ramona Cornea

20.12.2021, 10:00 263

Pe lângă renunţarea la noul plafon de impozitare, principalele măsuri anunţate pentru anul 2022 sunt stabilirea unui deficit de 6,2%, reducerea TVA la energie termică la 5% pe timpul iernii, reducerea TVA la locuinţe şi închisoare pentru reţinerea şi neplata contribuţiilor.

Premierul  Nicolae Ciucă a anunţat că renunţă la reducerea plafo­nului de impozitare la microîn­treprinderi, măsură ce presupunea ca firmele româneşti cu cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 şi 1 mil. euro să treacă de la impozitul de 1% sau 3% pe venitul microîntreprinderii la impozit de 16% din profit.

„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate de coborârea cu 1 ianuarie a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aş dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de iniţiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos pentru a-şi dezvolta şi consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxaţi suplimentar şi am discutat şi analizat, vom discuta respecta prevederile aplicării Codului fiscal”, a declarat Nicolae Ciucă în deschiderea şedinţei de guvern de vineri.

Pe lângă renunţarea la noul plafon de impozitare, principalele măsuri anunţate pentru anul 2022 sunt stabilirea unui deficit bugetar de 6,2%, reducerea TVA la energie termică la 5% pe timpul iernii, reducerea TVA la locuinţe şi închisoare pentru reţinerea şi neplata contribuţiilor.

„În şedinţa de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă TVA de 5% pe livrarea de energie termică atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice; măsura se va aplica pe perioada iernii pentru atenuarea creşterii preţului. De asemenea, în completarea programului Prima casă,  stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei”, a detaliat Ciucă.

De asemenea, prim-ministrul a declarat că a fost adoptată Strategia Naţională Anticorupţie, pentru a îndeplini o ţintă asumată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO