Aproape trei sferturi (74%) din cele 3,7 mld. lei cu care s-au suplimentat cheltuielile bugetare la rectificarea adoptată de guvern se vor duce pe ajutoare sociale şi pe salariile bugetarilor, în timp ce numai 8% din această sumă este alocat pentru investiţii. Astfel, din surplusul de bani alocaţi la capitolul „cheltuieli bugetare“, 1,37 mld. lei se vor duce pe cheltuieli de asistenţă socială şi 1,36 mld. lei pe cheltuieli de personal, în timp ce suma cea mai mică a fost alocată pentru investiţii, de numai 300 de milioane de lei.
„Ponderea pe care o au cheltuieile pentru asistenţă socială şi pentru salarii în această rectificare faţă de cheltuielile pentru investiţii este dovada faptului că în 2016 economia României nu înregistrează niciun progres pe linia modernizării sau a creşterii eficienţei. Este un buget de supravieţuire care încearcă să acopere tot ce s-a negociat în ultima perioadă în dorinţa de a avea o anumită linişte socială înainte de alegeri“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.
Totuşi, premierul Dacian Cioloş a spus ieri, în şedinţa de guvern, că este pentru prima dată, după mulţi ani de zile, când se face o rectificare bugetară în an electoral, „fără o amprentă politică“. „Obiectivul nostru este de a finanţa politici publice anunţate de a acoperi nevoi reale, şi nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câştigăm voturi în detrimentul eficienţei bugetare“, a menţionat premierul Cioloş.