Eveniment

Guvernul dă drumul la angajări în administraţia locală şi îi plăteşte în plus pe cei care lucrează cu fonduri UE

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a evitat restructurările în primărie inventând societăţi noi de stat

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a evitat restructurările în primărie inventând societăţi noi de stat

Autor: Iulian Anghel

03.03.2011, 23:53 62

Guvernul a renunţat la regula potrivit căreia într-o autoritatelocală poate fi efectuată o singură angajare la şapte locurivacante. Norma a fost extinsă luându-se în calcul posturileeliberate la nivelul unui întreg judeţ, ceea ce înseamnă, că, princumul, pot fi efectuate mai multe angajări decât era posibilluându-se în considerare o singură autoritate locală.

În vara trecută, guvernul a decis eliminarea din schemaautorităţilor locale a 59.000 de posturi. Autorităţilor locale lis-a fixat un aşa-numit standard de personal care stabilea un numărmaxim de posturi în administraţie, în funcţie de populaţialocalităţii, iar administraţia putea face o singură angajare laşapte posturi eliberate. Primari mai mari şi mai mici - întreaceştia primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sau primarulTimişoarei, Gheorghe Ciuhandu - au protestat afirmând că rămân fărăoameni în primării. Alţii, precum primarul Aradului, GheorgheFalcă, au externalizat printr-o metodă suis-generis uneleactivităţi din care urma să se facă restructurări tocmai pentru aevita acele restructurări: au creat societăţi în care au fostangajaţi cei disponibilizaţi şi apoi primăria a oferit contracteacelor unităţi.

"Fentând" sau nu legea, toate administraţiile s-au conformatstandardelor de personal pentru că cine nu o făcea nu mai primeabani de la buget.

Nici oraşele mici nu au fost exceptate. Vasile Sava, primaruldin Ţăndărei, orăşel cu 16.000 de locuitori, se plânge: "Nu am omla urmărire fiscală, la evidenţa populaţiei, la stare civilă.Primăria nu are şofer, eu nu am niciun consilier personal, deşi amdreptul la trei. Acolo la Guvern ei sunt full, plini de consilieri,şoferi şi secretare. Eu nu am oameni în posturi cheie pentru că nupot să angajez decât un om la şapte care pleacă şi mi-au plecatdeja şase. Am în primărie 49 de oameni plus primarul şiviceprimarul. Dacă toţi 49 ar pleca, nu pot angaja decâtşapte".

Guvernul a extins miercuri regula "o angajare la şapte posturivacante" de la nivelul unei administraţii la nivel de judeţ şisusţine că prioritate la angajare o au posturile unice - aceleposturi a căror resposabilitate nu poate fi preluată de un altangajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO