Eveniment

Guvernul dă drumul la banii pentru IMM-uri „cu ţârâita“

Guvernul dă drumul la banii pentru IMM-uri „cu...

Autor: Corina Mirea

23.04.2015, 00:03 693

Guvernul a aprobat ieri, prin memorandum, deblocarea a 15 milioane de lei (în jur de 3,4 milioane de euro) pentru a finanţa afacerile „de la zero” înfiinţate sau dezvoltate prin intermediul a şapte programe naţionale pentru sprijinirea IMM-urilor.

Suma deblocată, aferentă lunii aprilie, reprezintă puţin peste 21% din bugetul total de 70 de milioane de lei acordat pentru IMM-uri în 2015 pe parcursul a şase luni.

În martie au fost deblocaţi primii bani pentru afacerile mici şi mijlocii – 10 milioane de lei. Printre programele naţionale care vor primi bani de-a lungul acestui an se numără START (prin care se acordă maximum 125.000 de lei unui antreprenor care vrea să îşi dezvolte mica afacere), SRL-D (prin care se acordă o finanţare nerambursabilă de până în 10.000 de euro pentru prima afacere înfiinţată) sau programul pentru înfiinţarea sau dezvoltarea unor incubatoare de afaceri.

Deşi bugetul pentru IMM-uri este mai mare anul acesta cu circa 20% ca cel de anul trecut, banii ar putea fi în continuare insuficienţi pentru cererea din piaţă.

La fiecare ediţie a programului pentru SRL-D-uri de până în prezent, doar câte 500 din cele de antreprenori au primit finanţare, în condiţiile în care, anual, se înfiinţează câteva mii de afaceri de la zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO