Eveniment

Guvernul extinde domeniile pentru care se acordă bani în avans în proiectele europene

Guvernul extinde domeniile pentru care se acordă bani...

Autor: Alice Draghici

24.09.2015, 00:01 1755
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 - 2020, act normativ prin care beneficiarii pot derula proiectele cu finanţare nerambursabilă fără „a mai avea povara de a dispune ei însuşi de resursele financiare“ pentru unele cheltuieli.

„Am aprobat în guvern ordonaţa de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru 2014 - 2020. Pentru 2014 - 2020 beneficiarii pot să-şi deruleze proiectele cu finanţare nerambursabilă fără a mai avea povara de a dispune ei însuşi de resursele financiare, astfel, pentru cheltuielile de tip cazare, diurnă, transport, masă, cheltuielile uzuale în proiectele acestora pe bază de deviz estimativ le vor fi alocate sumele necesare, în avans, urmând ca la sfârşitul primelor luni ei să vină cu cerere de închidere a acestor sume“, a declarat ministrul fondurilor europene Marius Nica. El a adăugat că pentru celelalte tipuri de cheltuieli pe care beneficiarii le au în proiect şi care rezultă în urma unor proceduri de achiziţie se va merge pe „mecanismul cererii de plată“.

„Vom merge exclusiv pe mecanismul cererii de plată, în sensul în care beneficiarul acceptă serviciile furnizorului şi ne trimite nouă către plată factura furnizorului. Deci, practic, pentru beneficiari reprezintă o simplificare din punct de vedere al sumelor pe care ei trebuie să le aibă în buget la momentul începerii derulării proiectului“, a arătat Nica.

Marius Nica a mai spus că va asigura resursa umană, astfel încât toate actele să fie procesate în termen de 20 de zile lucrătoare de la momentul depunerii documentelor financiare, cererilor de plată şi cererilor de rambursare.

„Asta înseamnă că ne vom reorganiza intern, astfel încât să asigurăm resursa umană necesară ca să evităm întârzierile care au fost în 2007 - 2013, o să vedeţi în textul Ordonanţei chiar măsuri în ceea ce priveşte sancţionarea cu abatere disciplinară a personalului din cadrul autorităţilor de management şi organismele intermediare care nu respectă acest termen“, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

O altă noutate pe care ministrul Nica a anunţat-o se referă la introducerea pentru toate programele operaţionale funcţia de ofiţer de proiect, responsabil pentru „buna derulare a proiectului“ din momentul semnării contractului de finanţare pâna la finalizarea implementării acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO