Eveniment

Guvernul ia din economie prin noile taxe 3,4 mld. lei şi dă înapoi prin TVA la pâine doar 100 mil. lei

Guvernul ia din economie prin noile taxe 3,4 mld. lei şi...

Autor: Claudia Medrega

30.07.2013, 22:52 2833

Finanţele au venit în acest an cu două valuri de modificări de taxe, care înseamnă, teoretic, un plus de venituri bugetare de 3,4 mld. lei, bani care au fost „luaţi“ din economie, pe când reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9% lasă în economie doar 100 mil. lei. În aceste con­diţii, relansarea economiei rămâne sub semnul întrebării.

La începutul anului guvernul a avizat o serie de modificări fiscale prin care şi-a propus să obţină 3,1 mld. lei de la sectorul privat pentru a putea să susţină cheltuielile şi pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu partenerii externi, iar acum cu un nou val de taxe în valoare de 300 de milioane de lei.

Taxe suplimentare pentru sectorul energetic, cu impact bugetar de 1 mld. lei, taxarea activităţilor agricole, accize majorate la bere şi ţigări sunt câteva dintre schimbările fiscale decise la începutul anului pentru a putea susţine reîntregirea salariilor bugetarilor şi pensiile.  Statul şi-a propus să cheltuie în acest an 46,2 mld. lei pe salarii pentru sectorul public şi 50 mld. lei pe pensii. Salariile au fost tăiate cu 25% în vara anului 2010, iar reîntregirea s-a făcut în două etape, prima majorare fiind ope­rată în 2012 şi cea de-a doua în acest an.

Cel de-al doilea val de modificări fiscale, decis acum de autorităţi, vizează reducerea de la 24% la 9% a TVA la produsele de panificaţie, impactul negativ al acestei măsuri urmând să fie compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunurile de lux, măsuri care ar urma să aducă, teoretic, la buget venituri de 300 mil. lei.

Este bine că s-a redus TVA la produsele de panificaţie, dar nu trebuia majorate alte taxe, ci s-ar fi impus ajustarea cheltuielilor, spun analiştii.„Măsurile fiscale au fost luate acum sub nişte constrângeri. Nu au fost gândite şi planificate de mult timp. Logica urmă­rită este îndeplinirea promisiunii politice de reducere a TVA la pâine. FMI nu este prea entuziasmat şi atunci a trebuit să găsească compensare de venituri. Şi s-a optat pentru taxarea bunurilor de lux şi alcool. Este un echilibru pe care guvernul încearcă să îl realizeze. Se discută pe compromisuri, nu pe soluţii economice optime. Şi nu sunt compromisuri tehnice, ci compromisuri politice. Nu există o listă de priorităţi“, a comentat analistul economic Aurelian Dochia.

El a arătat că acest compromis a fost găsirea unei soluţii care nu mulţumeşte pe nimeni, dar nici nu trezeşte opoziţie foarte mare astfel încât să blocheze procesul decizional. Ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost în prima jumătate a anului de doar 4,8% faţă de primele şase luni din 2012, la jumătate faţă de creşterea bugetată de 9%, evoluţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei. În primul trimestru economia a urcat cu 2,2%, dublu faţă de estimările analiştilor.

Veniturile din TVA au crescut cu doar 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 4,8%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 14,8% mai mari.

„Încasările din taxa pe valoarea adăugată s-au realizat în proporţie de 96,8% iar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent au crescut cu 2,3%, creşterea fiind determinată de creşterea încasărilor din operaţiuni interne cu 6,5%, în timp ce încasările aferente importurilor de bunuri s-au diminuat cu 7,6% iar rambursările de TVA au crescut cu 14,8%. Diminuarea încasărilor din TVA aferente importurilor de bunuri a fost determinată de reducerea în primele 5 luni a importurilor din zona extracomunitară cu 15,8“, se arată într-un raport al Ministerului Finanţelor.
 

Ce s-a întâmplat cu cheltuielile

La jumătatea anului cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au ajuns la 7,1 mld. lei, cu aproape 10% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar volumul redus al investiţiilor are implicaţii negative asupra creşterii economice. La polul opus, cheltuielile de personal au urcat cu 18% pe primul semestru, iar cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut an de an şi nici criza nu a reuşit să le domolească. Statul a cheltuit în primul semestru din 2013 pentru bunuri şi servicii 16,6 mld. lei, cu aproape 7% peste nivelul din 2012, fiind dificil de stopat risipa.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013