Eveniment

Guvernul ia in calcul eliminarea impozitului pe profitul reinvestit

24.11.2003, 00:00 19



Guvernul analizeaza posibilitatea reintroducerii scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, a declarat premierul Adrian Nastase.



"Noi ne-am concentrat, de trei ani, pe consolidarea macroeconomica, iar acum elementul esential pentru dezvoltare este reprezentat de investitii. Trebuie sa verificam daca putem reintroduce acest mecanism care a existat si inainte de 1997", a spus Nastase, citat de Mediafax.



El a precizat ca i-a solicitat ministrului finantelor Mihai Tanasescu sa verifice daca principiul scutirii impozitului aferent profitului reinvestit poate fi aplicat.



Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a cerut Ministerului Finantelor sa scuteasca de impozit firmele care reinvestesc profitul obtinut, precum si societatile care creeaza noi locuri de munca, in primii doi ani de ocupare a posturilor. In opinia Consiliului, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit ar duce atat la dezvoltarea afacerilor, cat si la cresterea veniturilor la bugetul de stat. Potrivit unei analize a CNIPMMR, veniturile la bugetul de stat - central, local si al asigurarilor sociale - ar creste cu 15,3%, in cazul in care profitul reinvestit va fi utilizat, in proportie de 60% pentru forta de munca, iar o cota de 40% din suma totala ar avea ca destinatie cheltuielile cu mijloacele materiale. De asemenea, daca o firma ar aloca in proportii egale profitul reinvestit pentru cheltuieli legate de forta de munca si pentru mijloacele materiale, veniturile la buget ar creste cu 11,2%. In acelasi timp, incasarile la bugetul de stat ar inregistra o majorare cu 6,8% in cazul in care profitul reinvestit va fi utilizat in proportie de 60% pentru mijloacele materiale si de 40% pentru forta de munca.



In replica, ministerul de resort a afirmat ca o astfel de masura nu poate fi aplicata intrucat este o procedura ineficienta si discriminatorie.



Potrivit Ministerului Finantelor, evaluarile demonstreaza ca acest sistem, utilizat in trecut in legislatia romaneasca, are un caracter discriminatoriu, deoarece nu se poate aplica acelor contribuabili care se afla in perioade de investitii si care, de regula, nu obtin profit. Institutia a mentionat ca aceasta facilitate a fost inlocuita de deducerea unei cote de 20% din valoarea investitiilor sau posibilitatea alegerii amortizarii accelerate pentru achizitiile de echipamente tehnologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO