Eveniment

Guvernul îi trimite pe proprietari la bancă să ia credit pentru reabilitarea faţadelor caselor. Dobânda este subvenţionată, dar nu există posibilitatea de a refuza repararea faţadelor

Guvernul îi trimite pe proprietari la bancă să ia credit pentru reabilitarea faţadelor caselor. Dobânda este subvenţionat, dar nu există posibilitatea de a refuza repararea faţadelor

Autor: Iulian Anghel

21.03.2011, 13:18 51

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care îi obligă peproprietari să-şi renoveze faţadele stricate ale proprietăţilor,iar primarii sunt autorizaţi să intervină în situaţia în care acestlucru nu se întâmplă şi să repare faţadele fără acordulproprietarilor, dar cu recuperarea cheltuielilor.

Legea se referă la clădirile vechi şi nu vizează blocurile alecăror faţade sunt refăcute prin programul de reabilitaretermică.

Ministerul Dezvoltării, cel care a avut iniţiativa acesteisoluţii legislative justifică: "Propunerea legislativă a venit pefondul constatării creşterii îngrijorătoare a accidentelor graveprovocate de desprinderea unor elemente de construcţie de lanivelul faţadelor şi învelitorilor sau teraselor clădirilor care,prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranţa şisănătatea populaţiei. Totodată, nivelul avansat de degradare afaţadelor clădirilor generează scăderea calităţiiarhitectural-ambientale a cadrului urban construit, scădereacalităţii mediului şi vieţii în comunitate şi diminuareainteresului social, economic şi turistic în şi pentru zoneleafectate".

Finanţarea proiectării şi executării lucrărilor de refacere seasigură, arată actul normativ, pe cheltuială proprie, de cătredeţinătorii clădirilor. Guvernul va susţine, totuşi, acordarea decredite bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândăsubvenţionată. Finanţarea este împărţită astfel: minimum 10% dinsurse proprii ale beneficiarului şi maximum 90% prin creditgarantat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanţieguvernamentală şi cu dobândă subvenţionată este de maximum 5 ani.Primăriile pot asigura, prin bugetul local, preluarea integrală acheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoareproprietarilor de locuinţe aflaţi în imposibilitate de a asigurasumele care le revin, la cerere, ca măsură de protecţie socială,dacă fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membrude familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.

Dacă proprietarii nu-şi renovează faţadele primăriile îi someazăsă o facă. Dacă nu răspund somaţiei, consiliile locale preiauaceastă sarcină, dar cheltuialal cade tot în sarcina proprietarului- se constituie un drept de creanţă şi se recupereazăcheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO