Eveniment

Guvernul întinde o mână industriei cinematografice şi alocă încă 150 de mil. euro ca ajutor de stat pe următorii trei ani

Guvernul întinde o mână industriei cinematografice şi...

Autor: Laura Buciu

20.08.2020, 11:09 107

Industria cinematografică primeşte încă 150 de milioane de euro ca ajutor de stat, pe următorii 3 ani, potrivit unei hotărâri de Guvern. Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns, astfel, la 250 de milioane de euro.

La iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Guvernul a adoptat miercuri, Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.

Astfel, au fost alocate încă 150 de milioane de euro, pentru următorii trei ani, sumă destinată sprijinirii industriei cinematografice.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns, astfel, la 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane euro.

„Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 şi credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 – 2025. Alocările financiare nerambursabile vor fi în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile. Acestea fac referire la achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România, precum şi la onorariile, salariile şi la alte plăţi făcute către persoane fizice, aferente implementării proiectului. Un lucru important de subliniat este că alocarea se acordă în condiţiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României”, arată MEEMA într-un comunicat de presă transmis joi.

Un alt obiectiv al prezentei scheme de ajutor de stat este promovarea destinaţiei turistice „România”.

Astfel, va fi acordat un procent de 10% peste alocarea de 35% dacă în producţiile audiovizuale, finanţate în cadrul aceleiaşi producţii cinematografice, va fi pusă în valoare o zonă geografică, un oraş sau România, destinaţiile şi obiectivele turistice din ţara noastră sau limba, tradiţile şi obiceiurile româneşti. O altă condiţie este ca desfăşurarea subiectului filmului să fie explicită vizual.

Verificarea proiectelor eligibile, pe principiul „primul venit, primul servit", va fi efectuată de către Comisia de Film în România.

Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2023, cu posibilitate de prelungire.

Până la această dată se pot încheia acorduri de finanţare în baza prezentei scheme, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program.

Gestionarea schemei de ajutor de stat presupune şi adoptarea unor norme de aplicare, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii modificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO