Eveniment

Guvernul îşi asumă dublarea cheltuielilor de investiţii până în 2015. Problema este eficienţa cheltuirii banilor

Guvernul îşi asumă dublarea cheltuielilor de investiţii până în 2015. Problema este eficienţa cheltuirii banilor

Autor: Claudia Medrega

19.06.2012, 00:05 1005

Cheltuielile de investiţii realizate de la bugetul de stat urmează să ajungă în 2015 la 31,4 mld. lei, nivel aproape dublu comparativ cu 2011, în timp ce cheltuielile de personal vor creşte cu 26,4%, iar sumele alocate pentru asistenţa socială vor înregistra un plus de 7%. Singurele scăderi, de circa 1%, ar urma să fie operate la nivelul cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi la subvenţii, potrivit statisticilor din Strategia fiscal-bugetară 2013-2015.

România a avut şi în perioada 2000-2010 cele mai mari cheltuieli cu investiţiile publice între ţările europene, atât ca pondere din PIB, cât şi ca procent din veniturile bugetare totale, însă în economie aceste cheltuieli s-au văzut prea puţin. România are cea mai slabă infrastructură din Uniunea Europeană, ceea ce arată că banii au fost cheltuiţi ineficient.

"Creşterea cheltuielilor de investiţii în perioada 2011-2015 este o veste bună pentru impulsionarea PIB-ului potenţial, după scăderea semnificativă a acestuia în ultimii ani. Efectuarea de investiţii în infrastructură prin atragerea de fonduri europene poate fi privită şi ca o modalitate de creştere a eficienţei cheltuirii banului public, datorită procesului laborios de selecţie a proiectelor la nivel european", a comentat Eugen Sinca, analist la BCR.

Menţinerea economiei în teritoriul pozitiv în 2012 este una dintre cele mai mari provocări în condiţiile încetinirii aşteptate a principalelor motoare din 2011 - industria şi agricultura, astfel că se impun măsuri de încurajare a creşterii PIB, în principal investiţii publice cu valoare adăugată mare. România are nevoie de creşterea absorbţiei fondurilor europene şi de îmbunătăţirea eficienţei cheltuirii banului public.

Este vital ca proiectele publice de investiţii să fie dimensionate conform cerinţelor mediului de afaceri, pentru reducerea costurilor de transport al mărfurilor, dezvoltarea turismului, susţinerea agriculturii şi a sectorului energetic. Totodată, există un grad mare de aşteptare la nivelul populaţiei pentru finalizarea unor proiecte majore de infrastructură la nivelul întregii ţări, similar cu ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti în ultimul an, a mai spus Sinca.

Cheltuielile de investiţii de la bugetul de stat se vor majora în acest an cu 2 mld. lei faţă de nivelul din 2011, în timp ce în 2013 se va mai înregistra un plus de 5 mld. lei.

Anul trecut Guvernul a reuşit să reducă cheltuielile de personal şi pe cele cu asistenţa socială, dar cheltuielile de bunuri şi servicii şi-au continuat ascensiunea cu ritmuri de creştere de peste 10%-15% faţă de anul trecut.

Creşterea cheltuielilor de investiţii în perioada 2011-2015 este o veste bună pentru impulsionarea PIB-ului potenţial, după scăderea semnificativă a acestuia în ultimii ani. Efectuarea de investiţii în infrastructură prin atragerea de fonduri europene poate fi privită şi ca o modalitate de creştere a eficienţei cheltuirii banului public, datorită procesului laborios de selecţie a proiectelor la nivel european. Reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii este posibilă în condiţiile renegocierii unor contracte fără afectarea calităţii serviciilor furnizate populaţiei.

Bunurile şi serviciile au însemnat constant, în ultimii ani, peste 5% din PIB, adică 14% din bugetul general consolidat, în condiţiile în care ponderea veniturilor în PIB se situează la 32-33%.

Până în 2015, cheltuielile cu bunuri şi servicii de la bugetul de stat ar urma să fie diminuate cu doar 1,4%, până la 4,2 mld. de lei. "Reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii este posibilă în condiţiile renegocierii unor contracte fără afectarea calităţii serviciilor furnizate populaţiei", a afirmat Sinca.

Cheltuielile de personal ar urma să urce în perioada 2012-2015 cu 32,6%, până la 20,8 mld. lei.

Toto­da­tă, cheltuielile cu dobânzile de plată ale statului, care s-au triplat în ultimii trei ani, vor continua ascensiunea, devenind un factor de risc important pentru controlul situaţiei fiscale. Obligaţiile vor creşte în anii următori având în vedere că Finanţele vor avea sume de rambursat la FMI din 2012 şi la Comisia Europeană din 2015, dar şi dobânzi de plătit. Comparativ cu nivelul din 2011, cheltuielile cu dobânzile vor face până în 2015 un salt de aproape 50%, la 11,4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO