Eveniment

Guvernul îşi asumă prin PNRR: Nu vei mai putea ieşi la pensie după numai 25 de ani de muncă. Vârsta de pensionare ar putea creşte la 70 de ani pentru bărbaţi şi femei

Guvernul îşi asumă prin PNRR: Nu vei mai putea ieşi...

Autor: Ştefan Stan

02.06.2021, 17:48 292452

Guvernul şi-a asumat prin PNRR că va face reforma pensiilor, renunţând, printre altele, la ieşirea la pensie după 25 de ani de muncă. 

Reforma presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminând stabilirea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani. Parte din prevederile legii 127/2019 vor fi analizate în vederea preluării în noua legislaţie a aspectelor pozitive care nu afectează sustenabilitatea sistemului de pensii publice pe termen lung.

Potrivit PNRR, Sunt preconizate o serie de masuri pentru stimularea rămânerii in activitate, fiind in dezbatere publică un proiect de act normativ ce vizează creşterea vârstei standard de pensionare, facultative, la 70 de ani, se urmăreşte in acest fel şi egalizarea vârstei standard de pensionare intre genuri.

Prin noul act normativ se doreşte introducerea unei noi formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivitătii. Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părţi din inechităţile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecţie şi a stagiului complet de cotizare diferit.

Acest aspect poate fi realizat prin noua formulă de calcul a pensiei, formulă care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard şi sustenabil financiar (în locul creşterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu şi lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând în acest fel toate cheltuielile aferente reprezentării intereselor statului.

Rămân poliţiştii, judecătorii, şi alte câteva categorii profesionale, care pot ieşi la pensie după 25 de ani de muncă, deşi nu îndeplinesc condiţia de pensionare 65 de ani la bărbaţi, 63 de ani la femei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO