Ceea ce vrea să facă ministrul finanţelor este o schimbare pentru că, până în prezent, guvernul nu şi-a asumat să transfere în deficit eventualele sume cheltuite din buget pentru proiecte derulate cu fondurile europene şi care nu ar fi fost, din diferite raţiuni, acoperite de Comisia Europeană. În 2014, de pildă, din bugetul consolidat au fost transferate la bugetele locale aproape 4 miliarde de lei destinaţi iniţial proiectelor cu fonduri UE pentru că, s-a spus, ei nu puteau fi cheltuiţi (de fapt, deşi nu s-a admis public această ipoteză, nu exista siguranţa că banii vor fi recuperaţi astfel încât să nu fie transformaţi în deficitul bugetar). Deficitul bugetar a fost, prin urmare, de 1,8% din PIB (1,5% din PIB potrivit raportării Eurostat), adică sub cel convenit iniţial de 2,5% din PIB.
Teodorovici spune citat de Mediafax: „Vom lansa finanţări publice pe toate zonele eligibile pe fonduri europene, într-un ritm foarte rapid, după care nota pentru decontare a acestora se va face din fonduri UE. Este un principiu pe care de ani de zile îl spun şi la care trebuie să ajungem: cheltuim tot circuitul public din economie, după care cer la comisie decontarea pe ceea ce este eligibil. Diferenţa se duce probabil pe deficit, că e normal să fie aşa şi e normal să ne dezvoltăm. Fără o astfel de abordare, nu ne putem dezvolta la viteza pe care ne-o dorim cu toţii pentru a recupera decalajele economice faţă de celelalte state membre din UE. E o schimbare de viziune care se va simţi“.
România poate cheltui până în 2017 fonduri UE de 3,1 mld. euro rămase neutilizate în 2014
Consiliul Uniunii Europene a aprobat ieri reportarea pentru perioada 2015 -2017 a unei sume de 3,1 miliarde de euro reprezentând fonduri alocate României de la bugetul UE prin cadrul financiar multianual (CFM) şi pe care ţara nu le-a cheltuit anul trecut, potrivit bugetului revizuit al UE. România şi-a asumat anul trecut angajamente pentru proiecte cu finanţare UE în valoare totală de 4 miliarde de euro, din care 3,1 miliarde de euro au rămas neutilizate, fondurile urmând să fie transferate pentru proiecte ce vor fi demarate între 2015 - 2017. Spre comparaţie, pentru proiectele UE din Polonia au fost angajate anul trecut 11,2 mld. euro, din care au rămas necheltuite doar 95 mil. euro. (Florentina Dragu)