Eveniment

Guvernul lucrează cu două scenarii pentru reducerea cotei pe venit în 2011: 10 sau 12%

04.08.2010, 23:59 36

Confruntat cu critici din ce în ce mai agresive din parteamediului de afaceri, guvernul Boc a pus pe hârtie un scenariu princare să scadă impozitul pe venit la 10% sau la 12%.

Aceasta ar fi prima mişcare de până acum prin care Guvernul sărecapete sprijinul mediului de business, grav afectat de majorareaTVA şi de modificările recente ale Codului fiscal.

Conform unor documente văzute de Ziarul Financiar, în variantascăderii impozitului pe venit la 10%, minusul de încasări labugetul de stat ar fi de 3 miliarde de lei (700 milioane de euro),pentru că ar urma să fie scoase la suprafaţă 80.000 de joburi, cuîncasările aferente din contribuţii sociale şi celelalte impozite.În varianta scăderii la 12%, minusul calculat este de doar 600milioane de lei (150 milioane de euro), dar locurile de muncăscoase la suprafaţă ar fi la jumătate.

Guvernul a încasat din impozitul pe venit 5 miliarde de euro în2009, la o cotă de 16%.

Reducerea impozitului pe venit la 10%, cât este acum înBulgaria, ar contribui la uşurarea sarcinii companiilor cucheltuielile salariale, având în vedere că nivelul contribuţiilorsociale este calculat la salariul brut.

De asemenea, ar fi o gură de aer pentru salariaţi, care s-auconfruntat cu reducerea veniturilor şi majorarea TVA.

Scăderea nu ar urma să fie însoţită de o creştere a TVA de la24% la 25%, aşa cum s-a vehiculat anterior.

Planul este însă respins în acest moment de o parte din membriicabinetului, precum şi de Banca Naţională. Decisivă va fi însăpoziţia preşedintelui Traian Băsescu, care a susţinut cel maiputernic reducerea impozitului pe venit la 16%, la sfârşitul anului2004. Decizia va fi luată în octombrie. Prognoza cu care selucrează presupune o creştere economică de 1,8% în 2011, care sebazează pe o creştere a consumului privat, responsabil pentru ceamai mare parte a PIB, de 1,4%.

Însă datele arată că în lipsa oricărui orizont favorabilpopulaţia şi-a redus consumul cu 10-15% anul acesta şi este puţinprobabil ca nivelul consumului să revină pe creştere în 2011.

Un impuls ar putea fi o revenire la nivelul salariilor însectorul bugetar, care, conform aceloraşi documente, ar puteaatinge 90% din valoarea de dinainte de scăderea de 25% decisă îniunie 2010 dacă se operează restructurarea celor 100.000 deangajaţi din administraţia publică centrală şi locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO