Eveniment

Guvernul mai are de recuperat 1 mld. dolari de la fosta Bancorex

Guvernul mai are de recuperat 1 mld. dolari de la fosta Bancorex

Recuperarea creanţelor fostei bănci de comerţ exterior Bancorex trenează şi Guvernul nu poate recupera peste un miliard de dolari

Autor: Dinca Thomas

01.12.2011, 20:17 1458

Recuperarea creanţelor fostei bănci de comerţ exterior Bancorex trenează şi Guvernul nu poate recupera peste un miliard de dolari, autorităţile invocând argu­men­te hilare, precum lipsa banilor pentru depla­sări, plicuri poştale şi timbre şi trans­miterea unor informaţii eronate către propriii executori.

Procesul de recuperare a creanţelor fostei bănci de comerţ exterior durează din 1999, când Guvernul a decis fuziunea prin absorbţie a Bancorex de către Banca Comer­cială Română, ca soluţie de salvare a Bancorex, cea mai mare bancă de la acea vreme.

Drepturile şi obligaţiile BCR rezultate din activitatea desfăşurată de Bancorex până la radierea din Registrul Comerţului au fost preluate de Autoritatea pentru Valo­ri­ficarea Activelor Bancare (AVAB), trans­for­mată ulterior în Autoritatea pentru Va­lo­ri­fi­carea Activelor Statului (AVAS), insti­tu­ţie care a fost mandatată de Guvern să recu­pe­reze credite neperformante în valoare to­tală de 1,7 mld. dolari contractate de la Bancorex de 959 societăţi comerciale.

La zece ani de la începerea procedurilor de recuperare a creanţelor Bancorex, statul încerca încă să recupereze 1,1 miliarde do­lari de la 647 de firme. Un document oficial relevă faptul că Guvernul nu a reuşit în această perioadă să încaseze decât 725.882 dolari din re­cuperarea creanţelor neper­formante prelua­te de la Bancorex.

În contextul blocării conturilor AVAS de păgubiţii FNI sau alţi creditori, motivele invocate în document pentru această situaţie pornesc de la lipsa banilor pentru deplasări în teritoriu şi trimiterea corespondenţei până la problemele cu care se confruntă exe­cu­torii AVAS, inclusiv cu Poliţia şi Par­che­tul, din cauza informaţiilor eronate primite chiar din partea instituţiilor statului.

"Activitatea de valorificare a creanţelor din portofoliul AVAS a fost afectată de o serie de greutăţi provenite din cauze exter­ne, care exced atribuţiilor şi competen­ţelor AVAS, dintre care exemplificăm: lipsa fon­du­rilor pentru efectuarea deplasărilor în te­ri­toriu pentru identificarea bunurilor de­bi­torilor, instituirii de sechestre, afişări de ti­tluri executorii şi lipsa sumelor necesare trans­miterii corespondenţei în termen (co­mu­nicări de titluri executorii, ordine de po­pri­re, cores­pondenţă specifică desfăşu­rării li­ci­ta­ţiilor publice), ceea ce poate atrage pre­scrierea titlurilor executorii, anularea li­citaţiilor publice şi răspunderea materială, pe­nală şi civilă a executorilor", se arată în document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO