Eveniment

Guvernul majorează agresiv accizele - prin schimbarea modului de calcul - şi aşteaptă venituri suplimentare de 3,4 miliarde de lei

Guvernul majorează agresiv accizele - prin schimbarea modului de calcul - şi aşteaptă venituri suplimentare de 3,4 miliarde de lei

Cel mai uşor este de luat de la cei care deja plătesc. Foto Shutterstock

Autor: Ovidiu Tempea

07.11.2013, 21:28 476

Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în sep­tem­brie, guvernul anticipând că va încasa su­plimentar la buget 3,44 miliarde de lei din această indexare, din creşterea accizelor la ben­zină şi motorină şi din interzicerea pri­melor la vânzarea de tutun şi alcool.

Guvernul anticipează un plus de venituri din accize de 3,44 miliarde de lei (aproape 800 de milioane de euro), rezultat din in­dexarea nive­lului actual cu rata medie a infla­ţiei la septembrie, de 4,77%, şi majo­rarea accizei la ben­zină şi motorină şi kerosen cu 7 eurocenţi pe litru, potrivit unui proiect de ordonanţă de mo­dificare a Co­dului fiscal obţinut de Mediafax.

„Urmare a rezultatelor negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar Interna­ţional, Banca Mondială şi Comisia Euro­pea­nă, din data de 4 noiembrie 2013 a fost con­venit ca în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octom­brie din anul anterior anului prece­dent, va­loa­rea în lei a accizelor şi a impo­zi­tului la ţi­ţeiul din producţia internă, datorate buge­tu­lui de stat, stabilite potrivit titlului VII în echi­valent euro pe unitatea de măsură, se de­ter­mină prin transformarea sumelor ex­pri­mate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în pri­ma zi lucră­toa­re a lunii octombrie din anul anterior anu­lui precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, va­loa­re care se ac­tua­li­zează cu media anuală a indicelui pre­ţurilor de consum calculată în luna septem­brie din anul precedent, comu­nicată oficial de Institutul Naţional de Statis­tică, până la data de 15 octombrie. Pentru anul 2014, me­dia anuală a indicelui preţu­rilor de consum cal­culată în luna septembrie a anului 2013 este de 104,77%“, se arată în documentul citat.

Totodată, a fost convenită şi o creştere a accizelor cu 7 eurocenţi/litru, la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină şi kerosen.

Din modul de calcul descris mai sus rezultă că accizele pentru 2014 vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012, adică la nivelul actual se va adăuga o cotă de aproape 5%.

Suma calculată ca plus de venituri din ac­cize, de 3,44 miliarde lei, cuprinde atât im­pac­tul indexării cu rata inflaţiei şi majorării accizelor la combustibili cu 7 eurocenţi pe litru, cât şi măsura de interzicere a comer­cializării cu prime a produselor alcoolice şi din tutun.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că acci­zele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în func­ţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, confirmând informaţiile publicate în urmă cu câteva zile de Mediafax.

Surse oficiale au declarat săptămâna trecută că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012.

Banca Centrală Europeană a aunţat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată în acest an.

Modificarea metodologiei de calcul al accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Veniturile din accize au fost estimate pentru acest an la ultima rectificare bugetară la 20,9 miliarde lei, respectiv 3,3% din PIB.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

AFACERI DE LA ZERO