Eveniment

Guvernul măsoară de două ori. După clasificarea spitalelor, autorităţile au început să facă acreditarea

Guvernul măsoară de două ori. După clasificarea spitalelor, autorităţile au început să facă acreditarea

Autor: Ioana David

27.07.2011, 10:53 382

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, instituţie aflatăîn subordonarea guvernului României, a demarat o acţiune deacreditare a tuturor spitalelor din România care are ca scopevaluarea calităţii actului medical. Această acreditare estediferită de clasificarea întocmită recent de Ministerul Sănătăţiişi urmează să fie finalizată în 2015 pentru toate cele 459 despitale din România.

Acreditarea se va face în funcţie de peste 1.800 de indicatori,iar potrivit lui Dan Romulus Şerban, preşedintele Comisiei, actulmedical efectuat în spitalele acreditate va avea certificarea cărespectă toate standardele de calitate în vigoare.

"În urma acestei acreditări, în spitale se va şti că se respectădrepturile pacientului", a spus Dan Romulus Şerban.

Spitalele care nu vor primi acreditări nu vor mai putea încheiacontracte de finanţare cu Casa Naţională a Asigurărilor deSănătate, deci nu vor mai primi bani de la stat.

Anunţul vine după proiectul demarat în acest an de MinisterulSănătăţii de clasificare a spitalelor. Rostul declarat alclasificării spitalelor a fost acela al împărţirii banilor publiciîn funcţie de competenţă şi dotări.

Astfel, un spital încadrat la nivelul cinci va primi cu 20% maipuţini bani pentru acelaşi serviciu decontat unui spital încadratla categoria I. Spitalele care vor dori totuşi să primeascădecontări de la stat deşi nu sunt încadrate la niciun nivel decompetenţă, vor primi cu 30% mai puţini bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO