Eveniment

Guvernul mizeaza pe industria de prelucrare, mecanica fina si IT

05.04.2004, 00:00 54



Tehnica de calcul si echipamentele pentru comunicatii sunt industriile ce vor inregistra cea mai mare rata de crestere a productiei si consumului in urmatorii 20 de ani, potrivit unor estimari facute de autoritati in cadrul "Strategiei de dezvoltare durabila a Romaniei - Orizont 2025", lansata la finele saptamanii trecute la Palatul Parlamentului. Aplicarea politicilor energetice si industriale prevazute in strategia de dezvoltare pe termen lung a Romaniei depinde insa atat de factorii interni, cum ar fi o schimbare a directiei odata cu parcurgerea mai multor cicluri electorale, precum si de factori externi, in conditiile in care Romania urmeaza sa devina parte a pietei unice europene. Actualul guvern a mai produs o strategie de evolutie in perioada 2001 - 2004, ale carei tinte nu au fost atinse in cea mai mare parte.



"Pornind de la situatia existenta, in care petrochimia, metalurgia, constructiile de masini reprezinta sectoare de baza, in perspectiva urmatoarelor 25 de ani, vom dezvolta sectoarele care presupun prelucrarea avansata si valoarea adaugata mare, respectiv mecanica fina, electronica, electrotehnica si tehnologia IT", a adaugat Popescu. Acesta mizeaza in viitor pe o dezvoltare a industriei pe seama parcurilor industriale si a investitiilor de tip greenfield (n.r. - de la zero).



Tipul preferat de finantare pentru proiectele de investitii va fi parteneriatul public - privat.



Potrivit strategiei, cererea interna de gaze va creste de la 18,3 mld. metri cubi in 2003 la 24 mld. metri cubi, in contextul in care importurile de gaze vor inversa situatia actuala de pe piata si vor fi principala sursa pentru acoperirea consumului. Producatorii Romgaz Medias si SNP Petrom au acoperit impreuna in 2003 doua treimi din cerere, restul fiind reprezentat de importurile de la Gazprom (Rusia).



La inmagazinarea subterana de gaze, autoritatile isi propun sa extinda capacitatea actuala de 2,5 mld. metri cubi la 5 mld. metri cubi pana in 2010. Actualul guvern nu a reusit insa sa ajunga la un nivel de 4 - 4,5 mld. metri cubi in acest an, asa cum estima in strategia pe termen mediu 2001 - 2004 din sectorul energetic.



Industria de prelucrare, cu exporturi de peste 16,8 mld. $ (adica 95% din totalul exporturilor Romaniei), va continua sa se dezvolte urmand sa atinga exporturi de 22,6 mld. $ in 2007. Productia acestei industrii va creste in perioada 2004 - 2007 de la 28,5 mld. $ la 35,8 mld. $.



Productia industriala va avea o rata de crestere anuala de 5,8% in 2007.



Pe sectorul energetic, autoritatile isi propun ca productia de energie in centrale nuclearelectrice sa ajunga la o pondere de 40% in productia totala, cu trei reactoare in functiune la Cernavoda. Pe segmentul de capacitati noi in termo, investitiile in perioada 2007 - 2025 sunt estimate la 6 mld. $, adica un ritm anual de 600 mil. $.



Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a afirmat ca productia in lohn nu este de perspectiva pentru Romania, pentru ca foloseste o forta de munca slab calificata, pronuntandu-se in favoarea dezvoltarii industriilor cu forta de munca cu un inalt nivel de calificare. El mizeaza pe sectorul IT, bancar, turism, serviciile cultural - educative si de agrement ("industria spectacolului").
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO