Eveniment

Guvernul nu se grăbeşte cu adoptarea ordonanţei privind preţul gazelor

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

26.11.2014, 00:05 367

Autorităţile întârzie să tranşeze problema iminentă a scumpirii gazelor naturale, care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie pentru termocentralele pe gaz, ceea ce va scumpi costul energiei termice pentru gospodăriile racordate la sisteme centralizate de termoficare, cum este RADET în Bucureşti.

Amânarea termenului de intrare în vigoare a măsurii poate fi decisă doar prin ordonanţă de urgenţă, dar guvernul nu s-a pronunţat până acum, deşi de două zile chestiunea este dezbătută pe larg.

Termocentralele care ard gaze pentru a produce căldură şi apă caldă pentru oraşe (CET-urile) vor fi nevoite ca de anul viitor să cumpere combustibilul la preţul pieţei libere, la fel ca oricare alt consumator industrial, iar costurile suplimentare va trebui pasate clienţilor finali.

Preţul gazelor naturale a crescut constant începând din 2012, conform unui calendar de liberalizare agreat anterior cu FMI şi Uniunea Europeană. Procesul a fost stopat anul acesta printr-o hotărâre a guvernului, care fixează la 90 lei/MWh preţul gazelor pentru consumatorii industriali şi la 53 lei/MWh preţul pentru consumatorii casnici, până la 31 decembrie 2014. După această dată, consumatorii casnici de gaze naturale (adică cei cu centrale termice de apartament) vor continua să fie alimentaţi la un preţ reglementat până în 2021.

Legea energiei nu prevede însă o derogare similară pentru consumatorii industriali, categorie care include CET-urile, astfel că de la

1 ianuarie 2015 preţul gazului extras din România şi destinat acestora va putea fi stabilit liber de producătorii interni. Cei mai mari producători sunt Romgaz şi OMV Petrom.

Reprezentanţii CET-urilor s-au adresat deja Departamentului pentru Energie, solicitând o amânare a liberalizării preţurilor, însă instituţia consideră că o astfel de modificare are nevoie de aprobarea prealabilă a Comisiei Europene. În schimb, reprezentanţii autorităţii de reglementare (ANRE) sunt de părere că problema ar putea fi rezolvată printr-o iniţiativă legislativă.

Termocentralele şi clienţii lor se află astfel în prezent într-o mare de incertitudine, în condiţiile în care cele mai multe CET-uri se confruntă cu probleme grave de profit şi flux de numerar. ANRE ar trebui ca până la 1 decembrie să le stabilească preţul reglementat la care vând energia termică în următorul an, însă autoritatea şi Departamentul încă mai analizează posibilitatea amânării scumpirii gazelor. În consecinţă, în încercarea de a mai câştiga timp, ANRE a iniţiat un proiect de ordin prin care să împingă până la 20 decembrie termenul de stabilire a preţului de vânzare pentru CET-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO