Eveniment

Guvernul nu va lupta la legea bugetului de stat doar cu opoziţia, ci şi cu propriii parlamentari

Guvernul nu va lupta la legea bugetului de stat doar cu opoziţia, ci şi cu propriii parlamentari

Autor: Iulian Anghel

01.11.2010, 23:58 14

Guvernul a amânat promovarea în Parlament a legii bugetului -termenul legal era 15 octombrie - până după concluziile misiuniiFMI. Însă, pentru Parlament, este limpede că el va fi unul sărac.Înainte ca proiectul să fie adoptat de Guvern şi apoi promovat îndiscuţia Legislativului, unii dintre parlamentarii din arculguvernamental cer Executivului să fie consultaţi înainte deadoptarea lui, ameninţând că, altminteri, nu-l vor vota. Motivul:banii pe care bugetul îi alocă în diferite judeţe şi în diferitecircumscripţii ale aleşilor.

Mai mulţi lideri ai PDL au admis ieri că, în rândul parlamentarilorpartidului, există voci care susţin să fie consultate înainte deadoptarea proiectului în Guvern.

O asemenea situaţie nu este de neconceput, dar indică existenţareală a unor nemulţumiri. O mini-revoltă de aceeaşi factură s-a maiprodus în vară, când parlamentarii PDL, confruntaţi cu o scădere apopularităţii partidului care le afectează şansele electoraleviitoare, l-au ameninţat pe premierul Emil Boc că nu-l mai susţin,dacă nu face restructurarea Guvernului. Răspunsul: restructurareas-a făcut în toamnă, iar toţi miniştrii care au plecat au fostînlocuiţi cu parlamentari PDL. Astfel, parlamentarii au obţinut unanume control asupra Guvernului.
Ieri, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a admis că mai mulţicolegi ai săi au solicitat să fie consultaţi atunci când se vaîntocmi proiectul bugetului de stat pe anul viitor. Însă el aminimalizat dimensiunea nemulţumirilor, afirmând că ea se rezumă la7-9 parlamentari: "Să vedem întâi bugetul. Fiecare parlamentar îşidoreşte ca pe zona pe care o gestionează colegiul lui să vadă dacăsunt prinse o serie de investiţii publice. (...) Da, au solicitat(parlamentarii PDL - n.n.) când se face bugetul să-i consulte şi peei. 7-8-9 colegi au spus treaba asta".
Cu câteva zile în urmă, vicepreşedintele PDL, Cezar Preda - care seremarcase şi în vară prin tonul neobişnuit de dur la adresa luiEmil Boc - a susţinut că parlamentarii democrat-liberali nu vorvota bugetul pe 2011, în situaţia în care banii nu vor fi împărţiţiîn mod echitabil către toate judeţele ţării.

Cezar Preda are o statistică mai amplă decât cea a lui MirceaToader. El a afirmat că vorbeşte în numele a peste 50 deparlamentari PDL.
Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a încercat să linişteascăspiritele, afirmând: "Legea bugetului de stat trebuie însădiscutată şi evident că fiecare dintre parlamentari, fiecare zonăare nişte priorităţi care trebuie să şi le explice şi vă garantezcă se va oferi această posibilitate de a susţine aceste priorităţipentru fiecare zonă".
Premierul Emil Boc a dorit, într-o intervenţie la Radio RomâniaActualităţi, să pună lucrurile la punct. Potrivit şefuluiGuvernului şi, totodată, preşedinte al principalului partid deguvernământ, Ministerul Finanţelor şi el personal se vor asigura căbugetul va fi construit cu respectarea legislaţiei, adăugând căniciun partid nu este mai presus de lege.
"Nimeni nu este mai presus de lege, legea trebuie respectatăindiferent despre ce partid este vorba. Bugetul va fi construit înacord cu legislaţia naţională."
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO