Eveniment

Guvernul Orban a adoptat OUG pentru acordarea veniturilor de completare pentru minerii disponibilizaţi

Guvernul Orban a adoptat OUG pentru acordarea veniturilor...

Autor: Teodor Bobei, Teona Tomoiaga, Mediafax

13.11.2019, 16:53 162

Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului-ministru, a anunţat, miercuri, că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede acordarea protecţiei sociale către personalul disponibilizat din minele din Valea Jiului. Ajutorul pentru mineri va lua forma unor venituri de completare.

"Aşa cum am promis încă dinaintea învestirii Guvernului Ludovic Orban, a fost rezolvată problema minerilor blocaţi în subteran la Paroşeni şi Uricani. Astăzi a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă pentru acordarea veniturilor de completare pentru cei care urmează să fie disponibilizaţi. Pentru Ordonanţa de urgenţă iniţată de ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri urmează să fie elaborate normele de aplicare printr-un ordin comun de ministru între ministerul Economiei şi Ministerul Muncii. Cei care aşteaptă această prevedere legală pentru a debloca situaţia peivind veniturile de completare, la care sunt îndreptăţiţi, vor benenficia de aceste drepturi aşa cum este normal să se întâmple", a declarat Ionel Dancă, miercuri, după şedinţa de Guvern.

Ordonanţa de urgenţă adoptată, miercuri, de Guvernul Orban, are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri de protecţie socială, sub forma unor venituri de completare, necesare în urma disponibilizărilor generate de planul de închidere a minelor din Valea Jiului.

Conform unui comunicat al ministerului Economiei, guvernul a alocat suma de 91,497 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor lunare în completare şi va fi asigurată pentru perioada 2019-2024 din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Conform Ordonanţei de Urgenţă, venitul în completare pentru fiecare persoană este egal cu diferenţa dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate dar nu mai mult decât nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care angajatul este disponibilizat şi nivelul indemnizaţiei de şomaj din acelaşi an.

“Guvernul corectează o nedreptate care putea fi rezolvată de Cabinetul precedent, încă de acum un an: să asigure venituri lunare în completare de care, colegii lor, disponibilizaţi anterior au beneficiat. Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi acordă protecţie socială minerilor disponibilizaţi, drepturi legitime având în vedere specificul şi importanţa activităţii pe care minerii o desfăşoară”, spune ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Virgil-Daniel Popescu.

Perioada în care minerii din Valea Jiului de la cele două societăţi vor beneficia de venitul lunar în completare, aceasta va depinde de vechimea în muncă, după cum urmează: 12 luni pentru persoanele cu o vechime cuprinsă între 3 până la 10 ani; 20 de luni pentru angajaţii cu o vechime cuprinsă între 10-15 ani; 24 de luni pentru salariaţii cu o vechime cuprinsă între 15-22 de ani.

Minerii vor beneficia atât de venitul lunar în completare cât şi de indemnizaţia de şomaj. Cât priveşte persoanele care se vor reîncadra în muncă mai devreme de expirarea perioadei venitului lunar în completare, acestea vor beneficia de 50% din plată, până la finalul acesteia. Persoanele care vor solicita în timpul încasării venitului lunar în completare decizia de pensionare, nu vor mai primi venitul lunar odată cu încasare primei pensii.

Totodată, venitul lunar în completare nu poate fi încasat în paralel cu plata indemnizaţiei de creştere a copilului, până la împlinirea acestuia a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

Persoanele disponibilizate anterior de la aceste societăţi au beneficiat de venitul lunar în completare. Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă de astăzi asigură un tratament egal tuturor minerilor care fac parte din planurile de disponibilizare aprobate de societăţi şi de Comisia Europeană, arată comunicatul ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO