Eveniment

Guvernul pariază pe servicii şi pe construcţii pentru creşterea economică de 3,5% din 2022. Creşterea industriei este în marja de eroare, iar agricultura scade cu 3,4%

Guvernul pariază pe servicii şi pe construcţii pentru...

Autor: Răzvan Botea

30.07.2022, 13:03 404

Pe partea de utilizare, consumul creşte cu 3,2%, iar investiţiile, publice şi private, ar urma să crească cu 3,7%, speră guvernul Ciucă.

Creşterea economică de 3,5% din 2022, pe care mizează guvernul la rectificarea bugetară, ar urma să fie susţinută de servicii, care înseamnă, cu totul, 60% din PIB, dar şi de sectorul construcţiilor, potrivit prognozei de vară a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP). Consumul creşte, în ciuda creşterii accelerate a preţurilor, dar cifrele care vor apărea începând cu trimestrul al doilea vor fi hotărâtoare, pentru că inflaţia a lovit în puterea de cumpărare mai puternic.

„Prognoza CNSP este destul de optimistă în actualele condiţii de piaţă marcate de rate de dobânda mai mari şi inflaţie ridicată şi se bazează pe faptul că sectorul de consum este în continuare în creştere, susţinut şi de creditare, aşa cum arată cele mai noi date de la BNR”, spune Florin Andrei, analist financiar şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Serviciile ar urma  să crească cu 4,8% după ce au trecut prin doi ani slabi, 2020 şi 2021, din cauza restricţiilor din pandemie, mai arată prognoza CNSP. Construcţiile, care fac  7% din PIB, ar urma să crească cu 5% în 2022. Agricultura, pe de altă parte, ar urma să scadă cu 3,4%, din cauza secetei din 2022.

Industria, care face 20% din PIB şi care se află într-o pasă proastă de aproape 3 ani, ar urma să crească cu 0,6%, o creştere hămesită şi care se află în marja de eroare.

Pe partea de utilizare a PIB, consumul final, de departe cel mai important motor al economiei, ar urma să crească cu 3,2%, cu un ritm inferior investiţiilor, publice şi private, care vor creşte cu 3,7%, potrivit prognozei guvernului. Exportul net va rămâne tot pe minus şi va trage în jos economia, ca în fiecare an.

„Construcţiile încep să încetinească pe fondul creşterii preţurilor la materialele de construcţii, dar şi al forţei de muncă mai costisitoare şi greu de găsit. În ceea ce priveşte investiţiile, nu consider că reprezintă în acest moment un motor în economie în condiţiile în care incertitudinea a luat locul direcţiei de dezvoltare în mediul privat în timp ce mediul public are rezultate modeste în zona investiţiilor”, mai spune Florin Andrei.

 

Ce sugerează datele actuale

În primul rând, avansul PIB în primul trimestru din 2022 a fost de 6,4%, faţă de acelaşi trimestru din 2021 (5,1% în T1/2022 faţă de T4/2021). Guvernul a fost ultimul care şi-a majorat prognoza economică din 2022, după ce Comisia Europeană a trecut de la o anticipaţie de Ă2,6% la un plus de 3,9% în 2022. În ceea ce priveşte industria, care înseamnă 20% din economia României, cele mai recente date arată că a scăzut cu 0,8% la cinci luni faţă de primele cinci luni din 2021. Astfel, cu toate problemele legate de aprovizionare cu materii prime, închideri de secţii din cauza preţurilor sau lipsei energiei, industria ar trebui să recupereze în a doua parte a anului scăderile din prima parte.

Agricultura se confruntă, la fel ca în 2020, cu o secetă complicată - nu e clar, deocamdată cât din recoltă este compromisă - , dublată de problemele care au survenit războiului din Ucraina şi ieşirii din pandemie – creşterea de preţuri la energie, îngrăşăminte etc. Dacă la începutul anului fermierii estimau că România va produce 14 milioane de tone de porumb, acum estimările sunt cam de 8 tone pentru 2022.

Construcţiile, care în 2020 au ţinut economia României cu capul la suprafaţă, împreună cu IT-ul, cresc la cinci luni din 2002 cu 3,2%, dar infrastructura, investiţiile statului, sunt la pământ: -7% în aceeaşi perioadă.

În ceea ce priveşte consumul, cifrele variază: dacă cifra de afaceri din servicii creşte cu peste 25%, în comerţul cu amănuntul vânzările au crescut cu circa 6% în 2022, adică mult sub inflaţie. În aceeaşi vreme, comerţul cu autovehicule a crescut cu 5%. Pe de altă parte, comerţul cu ridicata creşte cu 25%, mult peste inflaţie, ceea ce arată că firmele se mişcă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO