Eveniment

Guvernul pierde venituri din impozit pe profit şi venit, dar încasează din TVA "datorită colectării"

Autor: Thomas Dinca

18.11.2010, 12:50 25

Guvernul estimează pe finalul anului încasări mai mici dinimpozitul pe profit, din cauza crizei, reducerii expunerii băncilorşi creşterii creditelor neperformante, şi din impozitul pe venit,dar aşteaptă venituri mai mari din TVA, apreciind că sunt"performanţe în colectare".

Ţintele revizuite de venituri sunt cuprinse în proiectul celeide-a doua rectificări bugetare din acest an, obţinut de Mediafax Business.

Executivul arată în document că veniturile pe care se bazeazădin impozitul pe profit sunt cu 770 milioane lei mai mici decâtestimarea iniţială, în principal din cauza efectului contracţieieconomice, reducerii expunerilor băncilor comerciale şi creşteriivolumului creditelor neperformante, iar încasările din impozitul pevenit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice suntcu 105,3 milioane lei mai mici decât a estimat în luna august, laprima rectificare bugetară.

Veniturile nefiscale sunt indicate în scădere cu 780,3 milioanelei.

Încasări suplimentare faţă de estimarea din vară sunt prognozateînsă la TVA, cu peste două miliarde lei, majorare bazată în opiniaGuvernului pe evoluţia peste aşteptări a încasărilor.

Guvernul arată că media încasărilor pe lunile august şiseptembrie (influenţate de creşterea cotei) a depăşit cu 34% mediaîncasărilor din primele şapte luni ale anului, ceea ce denotă "operformanţă foarte bună a colectării".

"La îmbunătăţirea colectării a contribuit şi efectul aplicăriiOU 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale",susţine Guvernul. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO