Eveniment

Guvernul PNL întăreşte administraţia locală cu banii din redevenţe

Guvernul PNL întăreşte administraţia locală cu banii...

Autor: Iulian Anghel

21.02.2020, 00:05 681

Guvernul va publica săptămâna viitoare normele metodologice ale unei hotărâri prin care 80% din veniturile din redevenţe, pentru resursele de suprafaţă, vor rămâne la bugetele locale -  40% la consiliile judeţene şi 40% la bu­getele consiliilor locale.

„Ne-am angajat că adoptăm normele meto­dologice care să permită ca redevenţele pentru exploatările de su­pra­faţă să devină în pro­porţie de 40% pentru consiliile lo­cale, 40% pentru con­siliile jude­ţene, sursă de venit la bugetul local. În ce stadiu suntem? Săptă­mâna viitoare vor fi în şedinţa de guvern pentru aprobare“, a anunţat joi ministrul interimar al finanţelor, Florin Cîţu, citat de Mediafax.

Veniturile din redevenţe nu sunt evidenţiate separat în execuţiile bugetului consolidat, dar potrivit deputatului liberal Florin Roman, pentru resursele de suprafaţă acestea au fost anul trecut de 1,4 mld. lei.

Din bugetul general consolidat (BGC), bugetele locale sunt cele mai bine finanţate, după bugetul de stat. Au avut anul trecut venituri de 83 mld. lei – 26% din BGC.

Dacă se adaugă aici cele 32 md. lei, banii instituţiilor care se autofinanează parţial (şi care sunt în ograda administraţiei locale) ponderea ajunge la peste 35% din BGC.

Cu atâţia bani pe mână, administraţia locală face jocurile şi în politica la centru, având un cuvânt greu de spus mai ales în periadele electorale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO