Eveniment

Guvernul Ponta 3 a fost validat de Parlament

Guvernul Ponta 3 a fost validat de Parlament

Autor: Iulian Anghel

04.03.2014, 21:13 100
Valeriu Zgonea a menţionat că hotărârea Parlamentului a fost semnată de el, ca preşe­dinte al Camerei Deputaţilor şi de Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului, după ce Crin Antonescu şi-a anunţat demisia din fruntea Senatului în urma unui schimb violent de replici cu premierul Victor Ponta.

Noii miniştri ai guvernului Ponta 3 au fost votaţi fără probleme şi de comisiile de spe­cialitate din Parlament, dar nu este lim­pede când vor depune jurământul, în con­di­ţiile în care împotriva noii formule guverna­mentale  au fost anunţate sesizări la Curtea Constituţională - o situaţie fără precedent a istoriei politice postdecembriste.

Practic Parlamentul a validat noul guvern, dar opozanţii acestuia (în Parlament au anunţat sesizări la Curte PDL şi Partidul Mişcarea Populară, care are membri în Parlament din rândul celor fugiţi din PDL), în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, susţin că el nu este valid întrucât are un nou program de guvernare care nu a fost votat de forul legislativ cum cere Constituţia.

Legea fundamentală spune că progra­mul de guvernare şi echipa guvernamentală trebuie să fie supuse votului Legislativului, în vreme ce premierul Victor Ponta susţine că doar o parte a echipei sale e nouă, iar pro­gramul este cel votat de Parlament în decembrie 2012. Argumentele sunt aşadar  teh­nice, dar indiferent dacă Curtea Consti­tu­ţionlă reţine sau respinge aceste aspecte ele sunt în măsură – după cum s-a văzut aseară – să întârzie depunerea jurământului de către noii membri ai guvernului Ponta 3 (doar noii miniştri şi cei care şi-au schimbat portofoliile depun jurământul). În aceste condiţii, guvernul Ponta 2 rămâne în funcţie. Anterior anunţurilor lui Vasile Bla­ga de la PDL şi Elenei Udrea de la PMP că vor ataca la Curtea Constituţională decizia Parla­mentului de învestire a guvernului Ponta 3, preşedintele Traian Băsescu pro­pusese asumarea răspunderii guvernului pe programul de guvernare, astfel încât acesta să fie formal aprobat de parlamentari. În caz contrar, a susţinut preşedintele, „există riscul“ ca hotărârea Parlamentului să fie atacată la Curtea Constituţională. Imediat cele două partide au anunţat contestaţia, preşedintele neputânt ataca el însuşi la Curte decizii ale Legislativului.

Premierul Ponta a afirmat, citat de Mediafax, că speră ca noul guvern să înceapă să funcţioneze chiar de astăzi precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Băsescu şi că este dispus să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.

 

Crin Antonescu a renunţat la şefia Senatului

Crin Antonescu a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului după un schimb de replici cu fostul său partener Victor Ponta. Premierul afirmase că USL există încă sub diferite forme, dovadă că Antonescu ocupă funcţia de preşedinte al Senatului obţinută în timpul USL.

După această aserţiune, Antonescu şi-a anunţat demisia. Cu puţin înainte Antonescu propusese ca şi el şi Ponta să demisioneze în faţa asistenţei prezente la învestirea guvernului.

Răspunsul lui Ponta la gestul fostului său camarad a fost că acesta s-a sinucis din punct de vedere politic. Liberalii au votat împotriva guvernului Ponta 3.

 

Ce au spus la audierile din parlament noii miniştri cu atribuţii în domeniul economic

 

Ioana Petrescu – Finanţe

Susţin reducerea CAS cu 5%

Ioana Petrescu a primit din partea comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului  23 de voturi „pentru” învestitura sa ca ministru al finanţelor şi 15 împotrivă, în vreme ce doi parlamentari s-au abţinut de la vot. Audierea sa a fost cea mai lungă dintre toate cele care au avut loc ieri în Parlament – peste două ore – nu mai puţin de 13 parlamentari înscriidu-se pe lista celor care au droit să-i adreseze întrebări. Petrescu  nu a răspuns la toate – ea evitând răspunsul la întrebarea referitoare la ipoteza introducerii cotei progresive de impozitare în locul cotei unice.

Ce a spus Petrescu:

  • Impozitarea muncii este mare în România atât în ceea ce priveşte cotele plătite de angajatori, cât şi cele achitate de angajaţi.

  • Voi  susţine reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie.

  • Reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS va avea un efect benefic asupra companiilor şi le va stimula angajările legale.

  • Susţin neimpozitarea profitului reinvestit.

  • Neimpozitarea profitului reinvestit va aduce o creştere a investiţiilor străine directe, pentru că o mare parte din firmele străine îşi iau profiturile şi le duc în afara ţării în această perioadă.

  • Neimpozitarea profitului reinvestit va avea un impact pozitiv de plus 0,5 puncte procentuale la PIB.

  • Susţin programul de guvernare la care am lucrat puţin în 2012.

  • Susţin acordurile cu finanţatorii internaţionali ai României – acestea aduc un plus de stabilitate. Iulian Anghel

 

Răzvan Nicolescu – Energie

România trebuie să se axeze pe eficienţă energetică, nu pe producţie

România trebuie să schimbe paradigma bazată pe producţia de electricitate cu una concentrată pe eficienţă energetică şi un consum mai redus, a declarat în timpul audierilor la comisiile de specialiate Răzvan Nicolescu, propus ministru delegat pentru energie. „Trebui să schimbăm paradigma sistemului energetic, de la o producţie tot mai mare de energie la a consuma mai puţină energie“. El a primit ieri votul de învestitură al comisiilor de servicii şi industrie fiind validat cu 36 de voturi „pentru“, 7 „împotrivă“ şi 3 abţineri.

Ce a spus Nicolescu:

  • România poate şi trebuie să aibă un rol cât mai mare în stabilirea politicilor energetice europene, mai ales având în vedere că „75% din politicile energetice ale fiecărei ţări membre a blocului comunitar se fac la Bruxelles.

  • În 2020 România trebuie să devină o ţară aproape independentă energetic, iar în ce priveşte energia regenerabilă trebuie aplicată politica paşilor mărunţi.

  • Problema redevenţelor pentru producţia de petrol şi gaze revine Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, nu direct Departamentului pentru Energie. Carol Dan

 

Constantin Niţă – Economie

Trebuie găsite soluţii pentru scăderea preţului energiei altfel suntem necompetitivi

Candidatul pentru funcţia de ministru al economiei, Constantin Niţă, a fost avizat favorabil de comisiile ecoomice cu 28 de voturi „pentru“, 9 voturi „împotrivă“ şi 2 abţineri. Niţă a răspuns întrebărilor parlamentarilor legate de strategia pentru Oltchim, Roşia Montană, minerit şi industria de apărare. El a spus că, în privinţa Roşia Montană, consideră că această problemă trebuie abordată politic şi toate partidele trebuie să-şi expime un punct de vedere. În legătură cu Legea minelor, el a spus că unele mine trebuie să fie puse în funcţiune, dacă mai este posibil lucrul acesta, indiferent dacă se face prin capital privat.

Ce a mai spus Niţă:

  • Poziţia mea este să exploatăm resursele de care dispunem.

  • Minele trebuie modernizate. În Valea Jiului nu s-a modernizat o mină din 1982.

  • Trebuie găsită o soluţie pentru scăderea preţulului energiei, altfel produsele europene ar putea fi necompetitive în relaţia cu China şi Rusia.

  • Preţul l-am tot upgradat fie cu certificate verzi, fie cu taxe de cogenerare, fie cu accize, fie cu TVA. Toate lucrurile acestea se duc în preţul produselor.

  • Ceea ce am făcut noi cu certificatele verzi, cu amânare, nu a fost un moft, a fost o necesitate obiectivă pentru scăderea preţului la energie la consumatorul casnic şi industrial.

  • În privinţa strategiei pentru Oltchim, doresc privatizarea acestui combinat. Sunt investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim.

  • În privinţa industriei de apărare, Niţă a spus că trebuie abordată cu mai mult curaj piaţa externă. Alina Novăceanu

 

Răzvan Cotovelea – Societatea informaţională

Este inacceptabil ca salariul mediu în minister să fie de 1.400 de lei

Răzvan Cotovelea, propus ministru al societăţii Informaţionale, a primit ieri avizul favorabil al comisiilor parlamentare de specialitate, înregistrându-se doar 4 voturi „împotrivă“, el arâtând că este inacceptabil ca salariul mediu în minister să fie puţin peste 1.400 de lei.

Ce a mai spus Cotovelea:

  • Avem salariul mediu în minister puţin peste 1.400 de lei, este inacceptabil.

  • Va trebui să vedem în ce măsură Comisia Europeană, pentru ministere de top cum este Ministerul Societăţii Informaţionale, va putea finanţa o parte din salariile personalului din fonduri europene. Este o problemă complexă, o problemă care nu a fost rezolvată nici în perioada în care am negociat programul operaţional creşterea competitivităţii economice şi programul operaţional de capacitate administrativă şi cred că va trebui să fie în linii mari un răspuns al guvernului aici. Ema Toader

 

Nicolae Bănicioiu – Sănătate

Voi continua reformele lui Nicolăescu

Nicolae Bănicioiu, propus ministru al sănătăţii, a primit avizul comisiilor parlamentare, fiind validat cu 17 voturi „pentru“, şapte „împotrivă“ şi trei abţineri. În timpul audierii în comisiile de sănătate reunite, Bănicioiu a spus că va continua reformele începute de ceilalţi miniştri şi că priorităţile mandatului său sunt realizarea unui echilibru financiar, reducerea arieratelor, modernizarea şi dezvoltarea unităţilor sanitare şi crearea condiţiilor pentru revenirea în ţară a medicilor plecaţi.

Ce a mai spus Bănicioiu:

  • Toate problemele sistemului, inclusiv finanţarea, trebuie abordate cu calm, pe bază de dialog şi de consultare a tuturor partenerilor implicaţi.

  • Am timis în teritoriu de vineri bani pentru bursele rezidenţilor.

  • Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale, semnat anul trecut, este valabil doi ani şi va rămâne în vigoare până la introducerea pachetului noilor servicii medicale.

  • În cazul proiectului privind Institutul Cantacuzino, acesta este unul de mare importanţă, îl susţin. Mediafax

 

Dan Şova – Transporturi

Predecesorii au făcut o treabă bună

Ministrul propus pentru portofoliul Transporturilor Dan Şova a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate  cu 41 de voturi „pentru“ şi 9 voturi „împotrivă“. Dan Şova a ţinut să laude realizările foştilor miniştri liberali care au ocupat postul de la Transporturi, Relu Fenechiu şi Ramona Mănescu.  „Am de gând să continui proiectele pe care le-au început predecesorii mei”. Şova a fost întrebat de către reprezentanţii opoziţiei, respectiv de deputatul PDL Mircea Toader, ce va face în privinţa Portului Constanţa, ministrul propus arătând că în acest moment acţiunile sunt deţinute de minister - 60%, de primărie - 20% şi de Fondul Proprietatea - 20%. „Porturile mari din Europa sunt la primării. Nu ar fi chiar aşa o treabă nemaiauzită să fie la primărie, dar nu intenţionăm să fie integral la primărie“, a spus Şova. Mediafax

 

Florin Jianu, IMM-uri, mediul de afaceri şi turism

Comisiile parlamentare economice, de industrii şi privatizare au avizat favorabil candidatura lui Florin Nicolae Jianu pentru postul de ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism cu 28 de voturi „pentru“, 9 voturi „împotrivă“ şi 2 abţineri. Jianu a susţinut în cadrul audierilor că este propus pentru această poziţie ca ministru tehnocrat susţinut de premierul Victor Ponta.

Ce a mai spus Jianu:

  • O să încerc pe cât posibil ca măsurile şi propunerile pentru mediul de afaceri să nu aducă costuri suplimentare ţării.

  • În general, politica pe care mă bazez este aceea de modele de bună practică, de modele care îşi arată eficacitatea fie într-o ţară sau în alta, dar şi în România.

  • Vreau să extind măsura luată deja în cazul întreprinzătorilor debutanţi şi pentru alte „categorii sociale“.

  • Impozitul forfetar e bun în măsura în care unii dintre actorii economici nu plătesc deloc statului, iar alţii plătesc în mod corect şi cinstit“ (o declaraţie ironică a ministrului – n. red.). Dacă el este inclusiv în mod sănătos şi reuşim să reducem povara pentru cei care plătesc şi lucrează în mod cinstit, el îşi va arăta efectele“, a afirmat ministrul delegat propus pentru IMM-uri.

  • Metodologia aplicată programului de minimis adresat IMM-urilor ar putea fi aplicată şi pentru alocarea de fonduri europene. Mediafax

 

Rovana Plumb – Muncă

Legea pensiilor va fi modificată

Rovana Plumb a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al muncii, fiind validată cu 34 de voturi „pentru“ şi 16 „împotrivă“. În timpul audierilor, Rovana Plumb a spus că are ca priorităţi modificarea legislaţiei muncii, creşterea ocupării tinerilor, dar şi a persoanelor vârstnice, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, de la 1 iulie şi reducerea sărăciei. Rovana Plumb a mai spus că are trei direcţii strategice, respectiv ocuparea, vârstnicii şi politicile sociale.

  • Există deja o strategie naţională, dar preocuparea ei este să poată reuşi să încadreze în piaţa muncii cât mai mulţi tineri, persoane vârstnice şi femei.

  • În România sunt foarte multe persoane vârstnice, care au muncit pentru consolidarea ţării şi care astăzi au nevoie să trăiască decent. Voi încerca să găsesc noi surse de finanţare pentru sustenabilitatea sistemului de pensii.

  • Legea pensiilor va suferi modificări şi completări, ca să răspundă cerinţelor pensionarilor.

  • Îmi propun reducerea sărăciei, promovarea economiei sociale.

  • Doresc să găsesc un mecanism eficient pentru eliminarea muncii la negru, fiind necesar aici să se lucreze la cauză şi nu doar la efecte, aşa cum se întâmplă în prezent, prin controalele efectuate de Inspecţia Muncii.

  • Reducerea muncii la negru se poate face prin reducerea contribuţiilor. Mediafax

 

Attila Korodi – Mediu

Nu susţin proiectul Legii minelor

Attila Korodi, propus pentru funcţia de ministru al mediului, a declarat la audierea în comisiile parlamentare că legislaţia din România nu permite continuarea procedurii de avizare a proiectului Roşia Montană, arătând totodată că nu susţine proiectul de modificare a legii minelor. Attila Korodi a mai spus că statul român trebuie să continue să facă cercetare şi analize, iar Ministerul Mediului să continue evaluarea, apreciind că Parlamentul va avea un rol important pe acest subiect. Korodi a precizat că este un proiect foarte complicat, iar el susţine aplicarea strictă a legii. În legătură cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist, Korodi a spus că el crede că fiecare proiect în parte în acest domeniu trebuie supus unei analize foarte riguroase şi transparente. Attila Korodi a fost avizat de comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru al mediului şi schimbărilor climatice, fiind validat cu 18 voturi „pentru“, nouă „împotrivă“ şi o abţinere. Mediafax

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO