Eveniment

Guvernul Ponta nu şi-a făcut toate temele pentru negocierile cu FMI: nu a convins Fondul să accepte toate măsurile fiscale pentru că nu a venit cu studii de impact

Guvernul Ponta nu şi-a făcut toate temele pentru negocierile cu FMI: nu a convins Fondul să accepte toate măsurile fiscale pentru că nu a venit cu studii de impact

Autor: Claudia Medrega

13.08.2012, 00:09 1841

România a îndeplinit ţintele sta­bilite cu FMI, Comisia Euro­peană şi Banca Mondială pentru ju­mătatea anului, însă nu a reuşit să respecte calendarul de privatizări şi nici termenele setate pentru selecţia mana­gerilor privaţi, astfel că a fost necesară decalarea acestora.

Guvernul Ponta a mers la negocierile cu FMI fără studii de impact prin care să convingă finanţatorii internaţionali de sustenabilitatea bugetară a tuturor măsurilor fiscale pe care le are în vedere.

"Cei de la FMI şi Comisia Europeană sunt foarte deschişi la propunerile pe care le are şi Guvernul şi în aceeaşi măsură şi o serie de parlamentari, însă trebuie făcute studii de impact. Dânşii nu au nimic împotriva ideii respective, dar trebuie făcute studii şi calcule. Nu sunt împotriva acestor măsuri, ci sunt foarte deschişi la orice propunere", a declarat pentru Mediafax Eugenia Barna, preşedintele Co­misiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, făcând referire la reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază, plata TVA la încasare şi impozitarea regresivă a veniturilor.

Guvernul trebuie să facă studii de im­pact şi să dovedească că aceste măsuri pot fi implementate fără efecte negative asupra bugetului. Iar orice măsură care duce la reducerea veniturilor bugetare trebuie compensată prin ajustări de cheltuieli.

Plata TVA la încasarea facturii, o mă­sură considerată salutară de către nume­roşi reprezentanţi ai mediului de business, a fost agreată de finanţatorii in­ter­naţionali, însă ar putea să fie aplicată doar din ianuarie 2013, mult mai târziu faţă de intenţiile premierului Victor Ponta.

Scăderea TVA la 9% pentru pro­dusele agroalimentare sau impozitarea pro­gresivă a veniturilor au fost respinse deocam­dată de FMI şi Comisia Euro­peană, în condiţiile în care ar pune pre­siune pe buget. Or, ţinta de deficit bu­ge­tar pentru anul viitor este mult mai ambi­ţioasă decât nivelul din acest an, de 2,2% din PIB. Premierul Victor Ponta anunţa în primăvară că Guvernul va propune pentru 2013 un proiect de buget incluzând cote dife­ren­ţiate de impozitare pentru veni­turile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%. Acum pre­mierul a ţinut să sublinieze că Ro­mânia nu va face nicio miş­care în ceea ce priveşte taxele şi impozitele fără un acord clar cu creditorii internaţionali.

În ceea ce priveşte TVA redusă la alimente, FMI ar agrea mai degrabă ideea unor subvenţii pentru agricultori pentru evitarea evaziunii fiscale.

Presiuni asupra bugetului apar şi în urma reîntregirii sala­riilor bugetarilor. Ministrul finan­ţelor Florin Georgescu a arătat că în cadrul negocierilor s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale bu­getarilor la nivelul din iunie 2010 şi pentru plata su­melor reţinute necuvenit pensionarilor, corespunzător a şapte luni din acest an şi a nouă luni din anul care urmează.

Majoritatea analiştilor sunt sceptici că România va reuşi în acest an să atingă ţinta de deficit bugetar, având în vedere şi perspectivele de încetinire a ritmului de creştere a economiei şi, implicit, a încasărilor bugetare.

Experţii internaţionali au fost de acord şi cu aplicarea unor măsuri fiscale pentru stimularea economiei, cum ar fi scutirea de la plata CAS în cazul firmelor care angajează şomeri şi majorarea deductibilităţii fiscale pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, după cum a arătat ministrul finanţelor.

"S-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noştri internaţionali - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială - privind angajamentele asumate de România pentru cea de-a şasea revizie a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv modul cum ne-am îndeplinit performanţele economice şi financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intenţie, docu­mentele negociate, prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp, deci trei luni, până la 30 septembrie. Finalizarea negocierilor creează stabilitate financiară pentru România", a declarat Georgescu sâmbătă-seară la finalul negocierilor cu finanţatorii internaţionali.


Ce a acceptat FMI din propunerile Guvernului pentru acest an



Aplicarea din octombrie a unor măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi încurajarea, prin majorarea deductibilităţii fiscale, a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici.

n Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii. Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator.

n Plafonul de deductibilitate a cheltuielilor poate creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.

n Asigurarea unor sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori.


Plata TVA la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei, pentru companiile cu cifra de afaceri de până în 500.000 de euro a fost agreată de instituţiile internaţionale. Dar măsura s-ar putea aplica efectiv de la 1 ianuarie 2013, şi nu din acest an cum spera Guvernul.


Decalarea calendarului de privatizări şi a selecţiei managerilor privaţi

n Privatizarea Oltchim până la mijlocul lunii septembrie, cu un investitor strategic.

n Privatizarea Transgaz, listările complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara vor avea loc în luna septembrie.

n Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare au ca termen de listare începutul anului viitor.

n Complexul Energetic Oltenia şi Electrica Furnizare vor avea manager general privat până la sfârşitul lunii august, respectiv septembrie.

n Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica vor avea manageri privaţi până la sfârşitul acestui an, iar Hidroelectrica va avea conducere privată şi va fi listată în momentul în care va ieşi din insolvenţă.

n Ministerul Transporturilor s-a angajat să privatizeze CFR Marfă până în luna decembrie.

n Statul român ar putea scoate la vânzare chiar şi pachetul majoritar de acţiuni al Tarom dacă oferta de privatizare a 20% din acţiunile operatorului aerian naţional nu este atractivă.

Măsuri în ceaţă

n Finalizarea la sfârşitul anului a draftului de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepţionale. O formulă de impozitare urmează să se stabilească cu asistenţa Băncii Mondiale.

n Ministerul Sănătăţii amână data la care va introduce sistemul prin care pacienţii vor fi taxaţi la fiecare vizită la medic sau în spital. Legea va fi mai întâi discutată cu asociaţiile de pacienţi.

n TVA va fi eligibilă pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE.

n Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012.

Măsuri respinse pentru moment

n Reducerea TVA la 9% pentru produsele agroalimentare.

n Revenirea la sistemul de impozitare progresivă a veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO