Eveniment

Guvernul Ponta promite FMI să se încadreze în deficit chiar dacă veniturile i se prăbuşesc

Guvernul Ponta promite FMI să se încadreze în deficit...

Autor: Ovidiu Tempea

18.09.2013, 21:41 451

Guvernul s-a angajat să ia măsuri pentru a se încadra în deficitul convenit cu FMI pentru acest an, de 14,7 mld. lei, dacă veniturile nu-şi revin, după ce performanţa slabă pe primele opt luni a determinat autorităţile să ceară suplimentarea cu 1 mld. lei a ţintei de deficit la septembrie.

„În primul semestru al anului, deficitul a ajuns la 1,1% din PIB, în concordanţă cu proiecţiile. Cu toate acestea, veniturile au fost realizate la niveluri mai mici, acest lucru reflectând în principal pierderile din sectorul bancar, declinul importurilor şi creşterea rambursărilor de TVA aferente exporturilor (...) Date fiind veniturile slabe şi presiunile de cheltuieli din ce în ce mai mari, în­treprindem o serie de măsuri pentru realizarea ţintei de deficit (...) În eventua­lita­tea unor veni­turi inferioare nive­lurilor prog­no­zate, auto­rită­ţile sunt determinate să realizeze ţin­ta anuală de de­ficit bugetar“, se arată în scrisoarea de in­tenţie transmisă FMI şi care va fi luată în discuţie la 27 sep­tembrie.

Până în urmă cu o săptămână, proiectele de scrisoare de intenţie vehiculate nu includeau şi fraza în care guvernul punc­tează determinarea de încadrare în ţinta de deficit în eventualitatea în care veniturile vor fi sub nivelul prognozat în pre­zent. De altfel, abia în forma finală a scrisorii apare o mo­difi­ca­re la ţinta de deficit bugetar pentru luna septembrie, care urcă de la 8,1 mld. lei la 9,1 mld. lei, reflectând evoluţia sub aşteptări a veniturilor în ultima perioadă.

Surse oficiale au explicat că derogarea a fost necesară întru­cât deficitul bugetar a urcat semnificativ în august, la peste 1,2% din PIB, după ce în luna iulie se înregistrase un uşor exce­dent, ast­fel că deficitul coborâse de la 1,06% din PIB la 0,96% din PIB. Noua ţintă de deficit la septembrie echivalează cu 1,46% din PIB, ceea ce înseamnă că în ultimul trimestru, când istoric se realizează cele mai mari cheltuieli bugetare, va exista un spaţiu pentru deficit de sub 1% din PIB.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO