Eveniment

Guvernul pregateste creditul "Primul termopan"

26.04.2010, 23:06 125

Proprietarii de locuinte si-ar putea izola termic casele cucredite in lei garantate de stat, fara avans, cu dobanda compusadin rata interbancara ROBOR la 6 luni (in prezent 5,7%) plus omarja de 0,5%, adica pana in 7% pe an, si in valoare de pana la1.500 de euro pe camera de apartament, respectiv 5.000 de euro pecasa.

Proiectul a fost discutat cu bancherii la Ministerul Finantelorimpreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, fiindlansat in procedura de urgenta.

Pentru a incuraja reabilitarea termica prin credit, statulintentioneaza sa le acorde proprietarilor o reducere de 75% aimpozitului anual pe locuinta pe perioada derularii imprumutului.In cazul contractelor incheiate de asociatiile de locatari estenevoie de o decizie a Adunarii Generale.

Creditul va putea fi acordat pe 5 pana la 10 ani, banii putandfi folositi inclusiv pentru inlocuirea centralei de bloc saumontarea de panouri solare pe acoperis. Daca un credit devinerestant, banca isi va recupera banii de la Fondul de Garantare aCreditelor, cum se intampla si in programul "Prima casa", in timpce ANAF il va executa silit pe proprietarul locuintei care acontractat imprumutul.

Fiscul a devenit deja cel mai performant recuperator de creantede pe piata, apeland din ce in ce mai frecvent la poprireaconturilor bancare ale datornicilor pentru a putea retine directchiar si amenzi de circulatie de valori relativ reduse.

De acest proiect vor beneficia din plin bancile, care vor puteacredita fara grija riscului de neplata, precum si firmele deconstructii care se confrunta cu prabusirea lucrarilorcontractate.

Ramane de vazut cate banci se vor lasa convinse sa lucreze cu omarja de dobanda de numai 0,5% peste ROBOR, avand in vedere capentru "Prima casa" au pretins pentru creditele in lei 2,5% pestedobanda de pe piata interbancara, iar la ultima runda de discutiicu Finantele din februarie ar fi vrut chiar o crestere a marjei.Totusi, statul ar putea avea de aceasta data o forta de negocieremai mare avand in vedere ca preia tot riscul, iar creditul deretail nu si-a revenit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO