Eveniment

Guvernul pregăteşte fonduri pentru companiile afectate de criză: 1 mld. de euro vor fi împărţiţi între companiile din cele mai lovite domenii. Circa 350 mil. euro vor merge spre companiile din HoReCa şi transporturi, vouchere în valoare de 100 mil. euro vor fi acordate firmelor care nu au avut angajaţi şi 550 mil. euro merg spre companiile care vor să înceapă producţia

Liviu Rogojinaru: Sunt în jur de 100 milioane de euro bani care vor fi daţi ca ajutor în formă de vouchere pentru firmele fără angajaţi, unde patronul este singurul salariat.

Liviu Rogojinaru: Sunt în jur de 100 milioane de euro bani care vor fi daţi ca ajutor în formă de vouchere pentru firmele fără angajaţi, unde patronul este singurul salariat.

Autor: Ramona Cornea

25.05.2020, 00:05 4079

Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, afirmă că guvernul va acorda finanţare în valoare de 1 miliard de euro companiilor din domeniile afectate de criza creată de pandemia de COVID-19.

„Acum trei zile s-a decis că din fondurile de la Ministerul Fondurilor Europene 1 miliard de euro vine la Ministerul Economiei şi 1 miliard de euro merge la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MDRAP). Din banii care vin la Ministerul Economiei, 350 de milioane de euro sunt bani care pleacă spre HoReCa, transporturi şi către firmele care au fost grav afectate de situaţia aceasta. Discutăm de un ajutor de în jur de 20.000 de euro bani nerambursabili pentru fiecare firmă“, a declarat Rogojinaru în cadrul unei videoconferinţe

El spune că autorităţile vor ca aceşti bani să fie folosiţi pentru acoperirea datoriilor sau pentru ca firmele să poată deveni bancabile, să îşi poată plăti datoriile la stat.

„Sunt în jur de 100 milioane de euro bani care vor fi daţi ca ajutor în formă de vouchere pentru firmele fără angajaţi, unde patronul este singurul salariat. În al treilea rând, 550 de milioane de euro pentru un program pentru cei care vor să intre în viteză în producţie, pentru cei mijlocii, pentru cei mici dar care au capacitate. În acest program se pot oferi până la 800.000 de euro nerambursabili şi pot merge spre companiile din industrie, comerţ, încercăm să nu facem nimic restrictiv. Încercăm să facem o bază de selecţie cât mai corectă, iar controalele să fie după ce am dat banii“, a adăugat secretarul de stat.

Firmele mari vor primi ajutoare de stat date prin EximBank şi Ministerul de Finanţe. Rogojinaru spune că pentru ajutorul companiilor mari, sumele disponibile vor fi între 5 mil. euro şi 20 mil. euro.

Banii pentru aceste programe de sprijin provin din fonduri europene din exerciţiul financiar 2014-2020, astfel că fondurile trebuie împărţite şi cheltuite până la finalul anului 2020.

„Aceşti bani trebuie consumaţi până la sfârşitul anului 2020, sunt bani din fostul exerciţiu financiar al Comisiei Europene şi astfel trebuie să îi împrăştiem foarte repede. Programul va începe cel mai târziu la jumătatea verii. Deja am trimis hârtiile la Comisia Europeană, sunt aprobate. Încercăm să avem aceşti bani operabili maximum până la jumătatea verii, astel încât oamenii să poată să îşi facă achiziţiile până la finalul anului“, a completat Liviu Rogojinaru.

De asemenea, el a precizat că firmele care au peste 250 de angajaţi, dar au cifra de afaceri sub 20 mil. euro sunt recunoscute ca firme mijlocii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO