Eveniment

PDL propune cota unică de 12% şi reducerea contribuţiei pe salariu la 41%. Este posibil un buget construit cu aceste date?

Guvernul propune cota unică de 12% şi reducerea contribuţiei pe salariu la 41%. Este posibil un buget construit cu aceste date?

Autor: Iulian Anghel

19.10.2010, 00:06 51

Reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, diminuareacontribuţiilor sociale de la 44% la 41% şi creşterea salariuluiminim de la 600 de lei la 700 de lei sunt propunerile pe careGu­ver­nul ar urma să le înainteze delegaţiei FMI care soseşte laBucureşti, potrivit unor surse din PDL. Analiştii financiari şi dinmediul economic cred însă că, dacă există disponibilitate pentrure­du­ceri de taxe şi pentru majorarea deficitului, atunci acestdemers ar trebui direcţionat către redu­­cerea costului muncii şinu în zona cotei unice de impozitare.

Nici preşedintele Traian Băsescu nu este partizanul reducerii coteiunice, el afirmând duminică, la Pro TV, că reducerea cotei nu esteo soluţie şi ar opta mai degrabă pentru o reducere a contribuţiilorsociele. "Reducerea CAS nu creează pierderi pentru că acestea suntcompensate prin crearea de noi locuri de muncă care aduc bani labuget. În schimb, reducerea cotei unice este inutilă şi creeazăpierderi la buget. Când ai redus impozitul de la 40% la 16%, atunciavea un rost, dar o reducere cu patru procente nu provoacă decâtbeneficii marginale. Oricum, dacă vorbim de profit, companiile nuprea au profit ca să beneficieze de această reducere. Dacă existădisponibilitate pentru creşterea deficitului, atunci să scadăcontribuţiile la asigurări cu un procent chiar mai mare sau să serevină la TVA de 19% sau la salariile de dinainte de reducerea lorcu 25%", spune analistul economic Liviu Voinea de la GEA, care nueste un partizan al cotei unice. Potrivit cotidianului Gândul, carecitează surse din PDL, premierul Emil Boc va negocia în aceastăsăptămână cu reprezentanţii FMI intro­du­cerea a trei măsuri,convenite deja la vârful partidului: creşterea salariului lunarminim pe economie de la 600 de lei la 700 de lei, scăderea coteiunice de la 16% la 12% şi reducerea con­tribuţiilor pe salariu dela 44% la 41%.

Estimările făcute de PDL susţin că intervenţiile vizate vor aduce oscădere a bugetului cu 2,2 mld. euro, sumă care poate fi acoperităfie prin majorarea deficitului deja convenit cu FMI de la 4,4% la4,8%, fie prin menţinerea deficitului bugetar şi tăierearespectivei sume din fondurile alocate investiţiilor. Într-unarticol de opinie publicat ieri de Ziarul Financiar, preşedinteleAsociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru, seîntreabă dacă nu ne înşelăm cumva că reducerea cotei unice este deactualitate: "Întrebarea este dacă aceasta este prioritatea pelinia restructurării sistemului fiscal şi dacă nu cumvaconsecinţele politice ale adoptării acestei măsuri ar deschide ocutie a Pandorei cu urmări dezastruoase asupra înseşi existenţeicotei unice. Potrivit şefului AOAR, prioritatea absolută estereducerea taxării muncii, nu a capitalului:

"Dacă reducerea şomajului prin crearea de locuri de muncă esteobiectivul fixat pentru ieşirea din criză, atingerea lui trebuie săînceapă cu reducerea CAS-ului. Aceasta are ca efect imediatstimularea de noi angajări şi creşterea nivelului colectăriitaxelor". Liviu Voinea susţine că, pe lângă reducerea CAS,prioritatea trebuie să fie plafonarea contribuţiei la sistemul desănătate, care să fie dublată de eliminarea totală a Pilonului IIde pensii, indiferent de cât ar ţipa societăţile de asigurare(acest lucru s-a întâmplat, spune Voinea, şi în Slovacia), care arelimina o altă sursă de pierdere de bani de la buget. Duminică,prim-vicepreşedintele PDL Adri­ean Videanu a susţinut cădemocrat-liberalii au în vedere pentru 2011 un ansamblu de măsuricare privesc creşterea salariului minim, concomi­tent cu reducereacontribuţiilor. Videanu, care a făcut parte din echipa tehnică afostei Alianţe PNL-PD care a introdus, după alegerile din decembrie2004, cota unică a susţinut că s-a consultat şi cu FMI şi cuceilalţi actori impor­tanţi, urmând ca împreună cu delegaţiatehnică a Fondului să facă simulări legate de consecinţele uneieventuale scăderi de taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO