Eveniment

Guvernul propune pe locul patru in topul masurilor contra crizei tichetele de vacanta, o initiativa a ministrului Elena Udrea

Guvernul propune pe locul patru in topul masurilor contra crizei tichetele de vacanta
26.01.2009, 00:00 13

A trecut mai bine de o luna de cand noul Guvern s-a instalat la Palatul Victoria, insa, desi au avut loc foarte multe intalniri cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, bugetul pentru acest an inca nu a fost finalizat.

Bugetul urmeaza sa includa si un plan pentru contracararea efectelor crizei, masurile imediate selectate pana acum avand un impact bugetar negativ de circa 27 mld. lei (aproape 7 mld. euro).
Cel mai mare minus bugetar rezulta din achitarea obligatiilor financiare ale administratiei publice centrale si locale, estimat la 8,04 mld. lei (1,39% din PIB), conform unui centralizator al masurilor anticriza transmis de Ministerul Finantelor catre sindicate si patronate. Urmeaza neimpozitarea profitului reinvestit, cu un impact bugetar de 3,44 mld. lei (0,59% din PIB). Mentinerea prevederilor legale care stabilesc valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut anual va genera un minus la buget de 1,5 mld.lei (0,26% din PIB), iar majorarea salariilor in sectorul bugetar chiar si raportat doar la indicele inflatiei va necesita alte cheltuieli de 1,36 mld. lei (0,28% din PIB).
In timp ce au loc discutii aproape zilnic intre oficialii Executivului si Ministerului de Finante cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, economia reala transmite semnale de alarma - unele companii sunt inchise, altele isi revizuiesc bugetele in scadere, iar numarul disponibilizatilor creste de la o zi la alta.
In schimb, unele masuri incluse in plan nu par sa vizeze criza si nici urgente nu sunt.
Un exemplu in acest sens este introducerea in procedura de urgenta a tichetelor de vacanta, cu un impact bugetar estimat la 2 mld. lei (500 mil. euro), adica cat fac programul Rabla si masura pentru sustinerea producatorilor auto la un loc.
Desi au valori identice, diferenta intre cele doua tipuri de masuri este ca cele destinate sustinerii industriei auto chiar sunt necesare si urgente, avand in vedere, de exemplu, ca Dacia a fost nevoita sa opreasca productia in mai multe randuri, avand de suferit din cauza scumpirii finantarii, reducerii taxei auto la importul de masini vechi din Occident si scaderii pietei. Ramanand in cadrul mediului de afaceri, proprietarul Mobexpert, Dan Sucu, vorbeste acum de inchiderea a doua fabrici, in conditiile in care in decembrie spunea ca ar putea inchide numai o singura unitate.
Propunerile formulate de sindicate si patronate ca masuri anticriza vor fi analizate in urmatoarele zile in detaliu de Guvern in vederea includerii intr-un plan distinct si in proiectul de buget pentru 2009, care va fi aprobat joi.
Patronatele sunt multumite de structura sumelor alocate, dupa cum a afirmat presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, dupa intalnirea de vineri a grupurilor de lucru cu premierul Emil Boc la Ministerul Finantelor. El a spus ca 45% din sume sunt indreptate catre masuri economice financiare, 25% spre ajutoare sectoriale si doar 30% catre protectie sociala. "Daca 70% din bani sunt catre sprijinirea economiei si doar 30% pentru masuri sociale, acest plan va avea rezultate bune", a mai spus Coraci.
Sindicalistii spun insa ca atunci cand bugetul va fi pus pe masa, vor incepe "bataliile cele mai puternice".
Deocamdata, functionari ameninta cu proteste din cauza reducerii cu 20% a personalului din administratie.
Bugetul pentru acest an ramane centrat pe dezvoltarea economica, sprijinirea mediului de afaceri, plata facturilor si a subventiilor restante, atragerea fondurilor europene.
Cheltuielile de personal si cele pentru achizitionarea de bunuri si servicii vor fi limitate la un nivel apropiat celui din ultimii doi ani, in special din 2007, astazi urmand sa se intalneasca liderii PD-L si PSD la Senat pentru a discuta majorarea pensiilor si salariilor mici incepand cu aceasta primavara.
Toate masurile anticriza discutate de Guvern cu sindicatele si patronatele vor determina, in cazul includerii in bugetul pe 2009, un minus de venituri la bugetul general consolidat de 34 mld. lei (echivalent a 5,9% din PIB) si vor permite incasari la buget de doar 5,9 mld. lei (circa 1% din PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO