Eveniment

Guvernul PSD modifică declaraţia 600. Premierul Viorica Dăncilă: A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate

Viorica Dăncilă, premier: „Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii, ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate, timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute – 1.900 de lei - faţă de nivelul a 12 salarii minime, cât plătesc în prezent.”

Viorica Dăncilă, premier: „Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii, ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate, timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute – 1.900 de lei - faţă de nivelul a 12 salarii minime, cât plătesc în prezent.”

Autor: Iulian Anghel, Georgiana Mihalache

02.03.2018, 00:04 16416

Guvernul pune în dezbatere publică o variantă a declaraţiei 600 urmând ca propunerile cele mai bune să fie asumate şi incluse în cadrul proiectului final, a anunţat ieri premierul Viorica Dăncilă.

„Aşa cum am promis, contribuabilii depun o singură declaraţie în loc de şapte declaraţii. Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS, în cursul anului, se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată”, a declarat premierul.

Declaraţia 600 se depune de către persoanele fizice care au un venit extrasalarial, legal – venituri din drepturi de autor, din chirii, din dividende etc. Declaraţia se depune dacă veniturile au depăşit 1.900 de lei net pe lună. Premierul a spus că în varianta guvernului a fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene.

„Contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului în funcţie de necesităţile proprii ale contribuabilului. Se acordă bonificaţie, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăţilor înainte de termenul limită. Contribuabilii nu se vor deplasa la organul fiscal dacă vor depune declaraţia unică prin spaţiul privat virtual. Încurajăm depunerea declaraţiilor în mediul online şi pentru acest lucru se acordă chiar o bonificaţie”, a mai explicat premierul. Potrivit acestuia, plata CAS sau a CASS se face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent.

„Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii, ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate, timp de 12 luni, dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute – 1.900 de lei - faţă de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent. Ministerul Finanţelor Publice va face publică toată documentaţia necesară care va putea fi dezbătută chiar începând de astăzi.”

La închiderea ediţiei site-ul Ministerului Finanţelor era nefuncţional, dar ministrul de resort Eugen Teodorivici a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat noul formular al declaraţiei unice.

Şapte declaraţii, printre care cele privind veniturile realizate în România şi în străinătate sunt comasate într-un singur formular. Pentru 2018 termenul de depunere a declaraţiei 600 este de 15 iulie urmând ca începând din 2019 ea să fie depusă la 31 martie. Formularul va putea fi depus online, a anunţat joi ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO