♦ Deficitul bugetar ar urma să fie, în 2024, de 6,95% din PIB (5% din PIB în legea bugetului) ♦ Creşterea economică ar urma să atingă 2,8%, faţă de o creştere de 3,4% anticipată la început de an ♦ După doi ani, vreme în care nu a făcut rectificări bugetare, Ministerul Finananţelor a publicat ieri proiectul de ordonanţă de urgenţă privind prima rectificare pentru 2024.
Potrivit proiectului, deficitul bugetului general consolidat (BGC) a fost majorat cu 60,1 mld. lei, de la 87 mld. lei iniţial, ajungându-se astfel la 123 mld. lei (spre 25 mld. euro). Finanţele au majorat veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat astfel: plus 42,6 mld. lei la venituri şi 60,1 mld. la cheltuieli, rezultând acest deficit nominal pentru final de an de 123 mld. lei, ceea ce corespunde unui deficit de 6,95% din PIB.
Guvernul s-a bazat la rectificare pe rezultatele la şapte luni din an care arată că veniturile BGC au crescut cu 15,1% şi cheltuielile au avansat cu 23,2% şi de aici deficitul în creştere pe care guvernul crede că-l poate limita, totuşi, la 7% din PIB. Însă, la şapte luni, deficitul BGC sărise de 4% din PIB. Dacă aceste cheltuieli din împrumuturi (care se duc în deficit şi apoi în datoria publică) ar fi egale lună de lună, văzând rezultatele la şapte luni ar fi posibil de imaginat că deficitul ar putea fi menţinut la sub 7% din PIB. Dar, cutumiar, cheltuielile sunt mai mari la final de an, deci deficitul din ultimele luni creşte.