Eveniment

Guvernul reduce schema de sprijin pentru energia verde

Energia verde ar putea intra pe viitor în coşul cu care sunt alimentaţi în acest moment consumatorii în regim reglementat. Foto Shutterstock

Energia verde ar putea intra pe viitor în coşul cu care sunt alimentaţi în acest moment consumatorii în regim reglementat. Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

03.04.2013, 00:08 3215

Schema de sprijin pentru energia verde, care a generat în ultimii trei ani de zile investiţii de peste 3 miliarde de euro, se modifică radical, dar nici acum autorităţile nu au anunţat clar cu cât vor rămâne cei care au pariat sume enorme pe eoliene sau solare după aceste schimbări. Calculele ZF arată că doar anul acesta pierderile pot ajunge până la 200 de milioane de euro.

„În perioada 01.07.2013-31.12.2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele eoliene, două certificate verzi pentru centralele electrice solare. Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu cu 01.01.2017 pentru centralele prevăzute la literele a) (hidrocentrale) şi c) (solare), respectiv începând cu 01.01.2018 pentru centralele prevăzute la litera b)

(eoliene). Modalitatea de recuperare eşalonată a numărului de certificate verzi amânate se stabileşte de ANRE prin legislaţia secundară“, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat ieri pe site-ul Ministerului Economiei.

ZF a publicat încă de la finalul săptămânii trecute extrase dintr-o variantă de lucru a acestui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Dacă proiectul îşi va păstra această for­mă şi după cele 30 de zile de dezbatere pu­blică, din a doua jumă­tate a acestui an un producător de energie eoliană va primi un singur certificat verde pe MWh în loc de cele două, o hidrocentrală mică va fi recompensată cu 2 certificate în loc de cele 3 prevăzute de actuala lege, iar solarele vor primi patru certificate verzi în loc de cele 6 prevăzute de legislaţia în vigoare.

Dacă se ia în calcul preţul maxim anun­ţat de ANRE pentru certificatul verde, numă­rul estimat de certificate verzi prognozat pentru anul acesta şi structura producţiei de energie verde din primele două luni ale anului, ar însemna că în 2013 producătorii de energie verde ar putea pierde aproape 150 mil. euro din sprijinul pe care l-ar fi încasat în mod normal.

De pe altă parte, în cadrul unei conferinţe susţinute ieri de către Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, oficialul a declarat altceva faţă de ceea ce s-a publicat pe site-ul instituţiei. „Este timpul să venim cu lucruri mai clare“, şi-a început Niţă conferinţa. „ Legea va fi modificată, iar azi (ieri – n. red.) va fi pusă pe site-ul ministerului. Legea ar trebui să se implementeze de la 1 iulie 2013. Energia eoliană va primi un certificat verde, energia hidro un certificat, iar cea solară două certificate verzi. Modificările vor fi aplicate pentru toată lumea. Restul certificatelor verzi vor fi păstrate într-un coş de ANRE, iar din 2017 se va stabili printr-o legislaţie secundară câte certificate verzi îi vor reveni fiecăruia“, a precizat Constantin Niţă.

Problema este că documentul publicat pe site-ul Ministerului Economiei este diferit faţă de declaraţiile lui Niţă.
 

Minus 200 mil. euro  la venituri, varianta pesimistă

La finalul săptămânii trecute Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat concluziile raportului de monitorizare privind posibilitatea unei supracompensări pentru energia regenerabilă în 2012. Astfel, potrivit ANRE, energia eoliană ar trebui să primească 1,5 certificate verzi pe MWh în loc de 2 în instalaţiile noi, cea hidro 2,3 certificate în loc de 3 pentru un MWh şi cea solară 3 certificate verzi în loc de 6 pentru fiecare MWh produs.

Potrivit celor mai recente declaraţii din partea ANRE, aceste modificări ar trebui să intervină de la 1 ianuarie 2014.

Dacă se vor aplica aceste modificări şi va fi aprobată şi ordonanţa de urgenţă în forma actuală, de la 1 ianuarie 2014 investitorii în energie eoliană vor primi numai 0,5 certificate verzi pe fiecare MWh produs, hidrocentralele noi vor fi recompensate doar cu 1,3 certificate, iar proiectele solare vor primi doar un certificat verde până în 2016, urmând să le recupereze pe restul din 2017 sau 2018. Nu este exclus însă ca aceste modificări să intre în vigoare chiar de la 1 iulie 2013.

„Se va ţine cont de raportul de supracompensare al ANRE“, a mai spus Niţă.

Dacă modificările aduse de proiectul de ordonanţă de urgenţă se vor aplica în acelaşi timp cu concluziile din raportul ANRE, rezultă că investitorii în energia verde ar putea pierde 200 de milioane de euro din „subvenţia“ de aproape 590 de milioane de euro care ar fi urmat să le intre în conturi anul acesta.
 

Ce consecinţe vor fi pentru consumatorii industriali

Proiectul de ordonanţă de urgenţă supus dezbaterii publice mai vine cu o serie de modificări menite să-i protejeze pe marii consumatori industriali care au spus în repetate rânduri că schema de sprijin pentru energia verde vine cu creşterea semnificativă a facturilor.

„50%  din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor finali cu un consum anual mai mare de 150.000 de MWh este exceptată de la aplicarea prevederile Legii 220/2008 în condiţiile în care respectivii consumatori prezintă ANRE programe anuale sau multianuale de creştere a eficienţei energetice care să justifice exceptarea“, se mai arată în textul ordonanţei de urgenţă.

Totodată, energie verde ar putea intra pe viitor în coşul cu care sunt alimentaţi în acest moemnt consumatorii în regim reglementat.

Oamenii din domeniu spun că aceste modificări vor lovi din plin în industria proiectelor de energie verde, acesta fiind unicul sector care a reuşit să atragă investiţii majore în ultimii ani de criză prin care a trecut România. De exemplu, anul trecut 80% din investiţiile străine realizate în primele nouă luni ale anului au venit datorită proiectelor de energie regenerabilă. Mai mult, de la începutul anului efectul energiei verzi s-a făcut simţit pe bursa de energie OPCOM, acolo unde preţurile au scăzut odată cu intrarea la tranzacţionare a unor cantităţi semnificative de energie regenerabilă, în special eoliană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO