Eveniment

Guvernul ridică pragul de imigranţi din afara UE la un nivel record de 100.000 în 2022, cât o generaţie întreagă de absolvenţi de şcoli profesionale

Guvernul ridică pragul de imigranţi din afara UE la un...

Autor: Adelina Mihai

04.11.2021, 00:06 445

Ziarul Financiar reia propunerea făcută guvernului încă din luna august: să impună companiilor care vor să „importe“ personal din state din afara UE să investească cel puţin timp de trei ani în formarea elevilor din şcolile profesionale sau duale.

Deficitul de personal de pe piaţa muncii şi presiunile făcute în fiecare an de către angajatori au condus la stabilirea – deocamdată printr-un proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii - a unui contingent-record de imigranţi din state din afara UE care pot veni să lucreze de anul viitor în România: 100.000 de persoane. Numărul echivalează cu o generaţie întreagă de absolvenţi de şcoli profesionale şi duale şi este de aproape 20 de ori mai mare decât numărul de muncitori din state asiatice care puteau fi admişi pe piaţa muncii din România în 2015. Faţă de anul 2021, nivelul contingentului de anul viitor ar urma să fie dublu.

În acest context, ZF reia o propunere făcută guvernului încă din luna august a acestui an, ca o soluţie pentru creşterea nivelului de calificare a forţei de muncă din România: doar firmele care sunt implicate în formarea personalului calificat să fie eligibile pentru „importul“ de personal din statele din afara Uniunii Europene atunci când se confruntă cu deficit de personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO