Eveniment

Guvernul scoate bani din vistierie pentru a compensa întârzierea rambursărilor banilor UE

Guvernul scoate bani din vistierie pentru a compensa...

Autor: Iulian Anghel

30.04.2015, 00:03 576

Guvernul a aprobat ieri alocarea cu titlu temporar a 415 mil. lei (93 mil. euro) proveniţi din privatizări pentru acoperirea necesarului de finanţare în luna mai al autorităţilor de ma­na­gement pentru programele finanţate de UE, confirmând anunţul făcut de Ministerul Fi­nanţelor, anume că bugetul îşi asumă sarcina de a finanţa proiectele derulate cu fonduri neram­bursabile până ce cheltuielile sunt decontate de Comisia Europeană.

Din suma de 415 milioane de lei, 100 milioane de lei merg la Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, 215 milioane de lei la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi 100 milioane de lei la Programul Operaţional Regional. Potrivit deciziei guvernului, sumele alocate autorităţilor de management din venituri din privatizare vor fi rambursate Ministerului Finanţelor Publice în euro, din sumele restituite cu această destinaţie de către Comisia Europeană, până la data de 31 au­gust 2015, a decis guvernul.

Săptămâna trecută, ministrul finanţelor Eugen Teo­dorovici a anunţat că proiectele care pot be­neficia de fonduri UE vor fi finanţate de la bu­getul de stat, iar dacă pentru unele sume Comisia Eu­ro­peană nu va accepta decontarea, atunci aces­tea vor fi adăugate la deficitul bugetar. De­cizia re­pre­zintă o schimbare întrucât, până în prezent, gu­ver­nul nu şi-a asumat să transfere în deficit even­tua­lele sume cheltuite din buget pentru proiecte de­ru­late cu fondurile europene şi care nu ar fi fost, din diferite raţiuni, acoperite de Comisia Eu­ropeană.

Pentru 2015 deficitul bugetar convenit cu FMI este de 1,8% din PIB, mult mai strâns decât cel acceptat în 2013 – 2,5% din PIB. Deocamdată, bugetul este pe excedent în primele trei luni din an -0,7% din PIB. Însă va fi destul de dificil pentru buget să includă în deficit eventualele sume care nu pot fi recuperate din banii cheltuiţi pe programele dezvoltate cu fonduri nerambursabile şi asta pentru că excedentul va fi folosit pentru a cârpi găurile lăsate de reducerea TVA la alimente. În aceste condiţii, guvernul ar trebui să decidă să taie din alte cheltuieli programate pentru a se încadra în ţinta de deficit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO