Eveniment

Guvernul scuteşte de la plata impozitelor specifice, pentru trei luni, hotelurile şi restaurantele. Se extinde perioada bonificării pentru cei care îşi plătesc taxele la timp. Golul bugetar estimat al acestor măsuri este, potrivit Ministerului de Finanţe, de 250 mil. lei

Florin Cîţu,ministru de finanţe

Florin Cîţu,ministru de finanţe

Autor: Iulian Anghel

18.06.2020, 00:06 1119

Guvernul a aprobat un act normativ prin care ar urma să fie scutite de la plata impozitelor specifice (care se plătesc anual) companiile din domeniul HoReCa pentru o perioadă de 90 de zile. Ordonanţa extinde sistemul bonificării cu 10% a persoanelor/companiilor care îşi plătesc datoriile fiscale la termenele legale.

„Contribuabilii obligaţi la plata impozitului specific unor activităţi, potrivit legii nr. 170 / 2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 zile. Pentru aplicarea alin. (1), contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr.170 / 2016, aferent anului 2020, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulţirea valorii rezultate cu diferenţa dintre numărul de 365 de zile calendaristice şi numărul de 90 zile”, arată ordonanţa.

Costul estimat al acestei măsuri este de 50 mil. lei.

Ordonanţa mai prevede că sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacităţi a Uniunii Europene, efectuate către instituţiile publice responsabile cu consti­tuirea acestei rezerve, până la data de 1 octombrie 2020.

„Furnizorul justifică scutirea de TVA cu declaraţia pe propria răspundere cu privire la destinaţia bunurilor, pusă la dispoziţia sa de instituţia beneficiară, cel târziu la momentul livrării.”

Potrivit sursei citate, taxele aferente autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc prevăzute în ordonanţa de urgenţă a guvernului nr.77 / 2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc nu sunt datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiţionale pe perioada stării de alertă în care activitatea desfăşurată de aceştia este suspendată.

Costul estimat: 200 mil. lei.

Noua ordonanţă modifică OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale şi prevede că contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată, precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat trimestrial/plăţii anticipate trimestriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO