Eveniment

Guvernul se apropie de pragul de 50 de ordonanţe de urgenţă de la începutul anului

Ordinea de zi a şedinţei de ieri a Guvernului a cuprins 56 de puncte întinse pe două pagini A4

Ordinea de zi a şedinţei de ieri a Guvernului a cuprins 56 de puncte întinse pe două pagini A4

Autor: Iulian Anghel

12.06.2013, 20:23 327

Guvernul a avut pe masa şedinţei săptă­mânale de ieri 56 de proiecte, dar nicio „indicaţie de regie“ despre locul sau instituţia unde vreunul dintre acestea ar putea fi consultate.

Trei proiecte de lege, două proiecte de ordonanţe de urgenţă, 26 de proiecte de hotărâre, 14 memorandumuri, 9 puncte de vedere ale Guvernului la propunerile legislative înaintate de parlamentari şi două proiecte privind aprobarea bugetelor a două companii de stat ar fi urmat să fie aprobate, dar, ca de fiecare dată, este greu de aflat în ce formă au venit actele normative de la ministere, în ce formă au fost aprobate de guvern, dacă au fost aprobate sau amânate.

Astfel apar în Monitorul Oficial acte normative de tipul ordonanţe de urgenţă de impunere cu 85% a salariilor compensatorii la ASF despre care Guvernul încă încerca ieri să-şi explice cum de a fost modificată şi de cine astfel încât prevederea să se aplice tuturor consiliilor de administraţie sau consiliilor de conducere.

De la începutul anului până ieri, 12 iunie, Guvernul ajunsese la performanţa emiterii a 47 de ordonanţe de urgenţă (o ordonanţă la trei zile şi jumătate). Alte două acte normative de acest fel s-au aflat ieri pe masa şedinţei săptămânale a Executivului – una privind managementul substanţelor chimice şi o alta referitoare la camerele agricole.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, guvernele Boc 2, Ungureanu şi Ponta 1 emiseseră, împreună, doar 16 ordonanţe de urgenţă. Guvernul Ponta 2 – USL care sprijină Guvernul a criticat maniera de legiferare a Guvernului Boc - ajunge din urmă performanţa Cabinetului din 2011 care până în 12 iunie emisese 52 de ordonanţe de urgenţă. Boc se putea justifica afirmând că are o slabă susţinere în Parlament. Ponta are un sprijin parlamentar niciodată întâlnită din anii imediat de după revoluţie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO