Eveniment

Guvernul se întrece în generozitate şi dă agriculturii aproape 200 mil. euro pentru bunăstarea găinilor şi a porcilor şi pentru motorină

Guvernul se întrece în generozitate şi dă agriculturii aproape 200 mil. euro pentru bunăstarea găinilor şi a porcilor şi pentru motorină

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, a convins guvernul să acorde sume substanţiale sectorului pe care îl gestionează

Autor: Gabriel Razi

06.10.2011, 00:07 850

Crescătorii de pui urmează să primească ajutoare de stat, potrivit actului normativ aflat ieri pe masa Guvernului, "pentru a îndeplini normele europene privind bunăstarea păsărilor".

Banii urmează să ajungă la fermieri începând cu această lună şi până în luna aprilie a anului viitor. Valoarea acestor ajutoare acordate de Ministerul Agriculturii se ridică la 46 de milioane de euro. Similar, crescătorii de porci, care trebuie să îndeplinească condiţii similare privind protecţia şi bunăstarea porcinelor vor primi tot în perioada octombrie 2011 - aprilie 2012 fonduri de 36 de milioane de euro. Acestea sunt cele mai mari ajutoare de stat acordate de Guvern agricultorilor în ultimii ani.

De la aderarea la Uniunea Europeană Guvernul şi-a redus treptat ajutoarele de stat pentru agricultură, dar a menţinut o parte dintre subvenţii care ajung la fermieri alături de subvenţiile acordate de Uniunea Europeană. Peste un miliard de euro au ajuns în conturile fermierilor români în acest an sub forma subvenţiilor pe suprafaţă de la Uniunea Europeană. Alt miliard de euro a intrat în economie prin intermediul proiectelor de investiţii din agricultură. Anul acesta se aşteaptă ca agricultura să contribuie la PIB cu un procent cuprins între 7% şi 8%. Sectorul zootehnic contribuie la producţia agricolă totală cu circa 35%. Cum vor beneficia însă agricultorii de aceste ajutoare generoase acordate anul acesta de Guvern?

"Aceste ajutoare de stat sunt folosite pentru investiţii care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de creştere a animalelor. Cres­cătorii fac aceste investiţii pentru ca apoi să primească înapoi banii de la stat. Banii nu sunt foarte mulţi, însă este bine că sunt şi aceste sume", explică Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc.

De cealaltă parte, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern alocarea acestor sume este justificată prin faptul că fermele de pui şi de porci de pe piaţa locală trebuie să se apropie de perfor­man­ţele unităţilor similare din Uniunea Europeană. "Implementarea măsurilor de sprijin financiar, acordat în ultimii ani crescătorilor de porcine şi păsări, a determinat dezvoltarea producţiei zootehnice(...). Pentru creşterea performanţei în sistemul de creştere a păsărilor şi porcinelor, crescătorii trebuie susţinuţi financiar în continuare prin ajutoare de stat. Aceasta va conduce la dezvoltarea unor exploataţii viabile, eficiente şi moderne, capabile să asigure competitivitate pe piaţa internă şi externă", se arată în acest document.

Pentru colectarea cadavrelor de animale Agricultura a alocat suma de 1,4 milioane de euro. Ajutoarele de stat pe această linie urmează să fie plătite beneficiarilor timp de un an, începând cu această lună.

Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii, urmează să susţină fermierii români şi cu ajutorul unor "injecţii" de 90 de milioane de euro, bani sub forma ajutoarelor pentru motorina utilizată în agricultură.

"Am luat în fiecare an ajutoare pentru motorină. Se subvenţionează o parte din costurile cu motorina pe care o folosim. Sunt nişte proceduri birocratice destul de complicate prin care se decontează aceşti bani, dar este bine că îi primim. Fiecare fermier primeşte banii în funcţie de suprafaţa pe care o are", explică Daniel M., agricultor din Giurgiu, care administrează 500 de hectare de teren.

Plata primelor de asigurare va fi la rândul ei susţinută cu circa 10 milioane de euro. Aceste sume vor fi plătite pe parcursul anului 2012. Măsura are rolul de a îi încuraja pe fermierii români să încheie contract de asigurare, potrivit informaţiilor din nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Cei 185 de milioane de euro pregătiţi de Guvern vor ajunge la producătorii agricoli care sunt organizaţi ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, persoane juridice şi grupuri de produ­cători.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO