Eveniment

Guvernul supralicitează: TVA, coborâtă la 9% şi la apa de consum?

Guvernul supralicitează: TVA, coborâtă la 9% şi la...

Autor: Ovidiu Bărbulesccu

21.04.2015, 00:03 336

TVA la apa pentru consumul casnic ar urma să fie redusă la 9% din toamnă, după ce, din iunie, taxa pe valoare adaugată la alimente, băuturi neal­coolice şi servicii de alimentaţie publică va fi fost deja redusă la acelaşi procent.

Anunţul a fost făcut ieri de ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, care a precizat că taxa redusă ar urma să fie aprobată în limita a maximum 5 metri cubi de familie în fiecare lună, măsură care, în funcţie de execuţia bugetară, ar putea fi aplicată din toamna acestui an.

Astfel, din factura de întreţinere a fiecărei familii se va reduce, lunar, TVA din consumul de apă pentru cantitatea respectivă, dar măsura va fi destinată exclusiv consumatorilor casnici.

Premierul Victor Ponta a solicitat ieri miniştrilor mediului şi  finanţelor ca săptămâna viitoare să prezinte partidului de guvernământ, PSD, o analiză a impactului unei astfel de măsuri.

Premierul a precizat că vrea să ştie cui s-ar adresa o astfel de măsură şi cât ar costa bugetul, iar din acest motiv a cerut o analiză din partea celor doi miniştri. Ponta a precizat însă că măsura nu se va putea introduce de la 1 iunie, odată cu reducerea TVA la alimente. Reducerea TVA la alimente va însemna un efort bugetar de aproape 2,5 mld. lei în ultimele şase luni din acest an, potrivit notei de fundamentare din proiectul Finanţelor de modificare a codului fiscal. Pentru anul viitor, efortul va fi de 5,1 miliarde de lei, pentru 2017 de 4,7 miliarde lei, iar pentru 2018 de 5,8 miliarde lei.

Finanţele estimează însă că, prin valorificarea de către sectorul privat a disponibilităţilor băneşti rezultate ca urmare a reducerii TVA la alimente, se vor obţine venituri suplimentare la buget de un miliard de lei în anul 2015 şi în jur de 1,8 mld. lei în perioada 2016 - 2018. Însă, din 2016, guvernul susţine că va reduce şi TVA standard de la 24% la 20%. Pentru suplinirea golului bugetar, guvernul mizează pe încasări supli­men­tare ale ANAF de 5,5 mld. lei lei în 2015.

Pentru 2016, programul general al Finanţelor de reducere a fiscalităţii prevede că ANAF va încasa venituri suplimentare de 14 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO