Eveniment

Guvernul taie 24% din bugetul Agriculturii si 10% din cel al Turismului. Comentati aici

Guvernul taie 24% din bugetul Agriculturii si 10% din cel al Turismului

Ministrul muncii Marian Sarbu (FOTO: Agerpres)

12.04.2009, 19:54 30

Prima rectificare bugetara din acest an a diminuat alocatiile tuturor ministerelor, singura exceptie fiind Ministerul Muncii, care a primit un plus de 1,3 miliarde de lei.

Cele mai mari sume au fost taiate de la bugetele Agriculturii si Turismului, unde reducerea este de 24%, respectiv 10%, din bugetul total.
Astfel, Ministerul Agriculturii a pierdut putin peste doua miliarde de lei, iar Ministerul Turismului - aproape 40 mil. lei. Fondurile pentru Ministerul Apararii vor fi taiate cu 9%, cele ale Ministerului Tineretului si Sportului cu 7%, restul fiind reduceri de buget de sub 6%. In functie de sumele pierdute la rectificare, alaturi de Ministerul Agriculturii, topul ministerelor este completat de Ministerul Apararii - cu o reducere bugetara de 696 de milioane de lei, Ministerul Educatiei - 676 de milioane de lei, Ministerul Administratiei si Internelor - 427 de milioane de lei si Ministerul Transporturilor - 204 milioane de lei.
„Rectificarea bugetara porneste de la un PIB de 531,25 mld. lei, calculat in conditii de prudenta de crestere economica de minus 4%, deci de constrangere", a declarat ministrul finantelor Gheorghe Pogea dupa rectificare. El a adaugat ca veniturile totale, in noile conditii de ajustare, inseamna 32,9% din PIB, adica 174,9 miliarde de lei, in scadere din cauza crizei economice cu peste 18 mld. fata de bugetul initial.
„Aceasta scadere de venituri cauzata de criza ne obliga la ajustarea unor cheltuieli pentru a ne incadra in parametrii de deficit pe care i-am convenit impreuna cu FMI si care fac sa creasca deficitul de la 2% - cat a fost in faza initiala - la 4,6% pentru anul 2009, la 3,7% pentru anul 2010 si sub 3% abia in anul 2011. Din aceasta perspectiva, avem, un respiro si chiar aplicam o politica anticiclica pentru a asigura un volum mai ridicat de cheltuieli. Cheltuielile totale reprezinta 199,3 miliarde, respectiv 37,5 din PIB, ca atare, rezulta un deficit de 4,6 in termeni absoluti - 24,3 miliarde", a mai spus ministrul finantelor.
Diminuari de bugete au fost operate si la Administratia Prezidentiala, Senat, Camera Deputatilor, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei, Avocatul Poporului, SRI, Academia Romana si alte institutii si structuri de stat.
Principalele cheltuieli reduse vor fi cele cu personalul, cu un minus total de 667 de milioane de lei, cheltuielile de personal fiind de 41,5 miliarde de lei, adica 7,8% din PIB-ul estimat pe anul acesta.
Cheltuielile cu bunurile si serviciile vor fi reduse cu 544,6 milioane de lei, pana la 2,7 miliarde de lei, adica 5% din PIB. Subventiile vor fi reduse cu 36,8 milioane de lei, iar cheltuielile de capital cu 1,05 miliarde de lei.
Peste 38 de miliarde de lei vor fi alocate in continuare pentru investitii, ceea ce reprezinta 19-20% din totalul cheltuielilor si 7% din PIB.
„Nu sacrificam investitiile din aceasta tara, pentru ca ele sunt singurele solutii pentru mentinerea si crearea de noi locuri de munca", a declarat premierul Emil Boc.
Deficit de 8 mld. lei in trei luni
Dupa numai un trimestru, deficitul bugetar a urcat la 8 miliarde de lei, adica la 1,5% din PIB, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
Deficitul a urcat de la 0,63% din PIB, cat era la finele lunii februarie, la 1,5% din PIB, revizuit in scadere de la 579 de miliarde de lei la 531 de miliarde de lei. Explozia deficitului bugetar a fost cauzata de scaderea veniturilor bugetare in primul trimestru cu 7% fata de anul trecut, ceea ce inseamna cu peste 5% mai putin decat programul orientativ al Ministerului Finantelor Publice.
La Ministerul Muncii vin in plus 1,3 mld. lei
Ministerul Muncii este singurul care a primit bani in plus la ultima rectificare bugetara, fondurile suplimentare alocate reprezentand aproape 8% din bugetul initial al ministerului. „Cele 1,3 mld. lei pe care le-am primit la fondul de pensii asigura cresterea punctului de pensie la 42,5% incepand cu 1 aprilie si la 43,3% din salariul mediu brut de la inceputul anului, aceste sume vor finanta pensia sociala minima garantata de 300 de lei incepand cu aprilie si 350 de lei incepand cu octombrie", a declarat ministrul muncii Marian Sarbu dupa rectificarea bugetara. El a adaugat ca la fondul de somaj au fost adaugati 328 mil. lei care vor fi alocati atat platii indemnizatiilor, cat si programelor de formare. „Vom adauga cel putin in prima jumatate a anului o suma de 142 mil. euro din cadrul Fondului Social European, folosita pentru sprijinirea IMM, in general a angajatorilor care incadreaza persoane care au probleme de integrare, persoane din categorii vulnerabile: somerii de lunga durata, unici intretinatori de familie, persoane cu dizabilitati etc.", a mai spus ministrul. In ceea ce priveste cheltuielile de personal in sectorul bugetar, guvernul a decis sa nu excluda acordarea de sporuri, insa ordonatorii de credite se vor incadra in fondurile cu salariile aprobate. Miruna Lebedencu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO